DÖRT ASIRLIK DEĞİRMEN BORDO MAVİ UN ÖĞÜTÜYOR

Trabzon'un Beşikdüzü İlçesine bağlı Kalegüney Mahallesi Dereiçi mevkiinde bulunan değirmenin yaklaşık olarak 4 asırdan beri hizmet veriyor.

DÖRT ASIRLIK DEĞİRMEN BORDO MAVİ UN ÖĞÜTÜYOR
Mustafa ÖZCAN
Mustafa ÖZCAN
24 Şubat 2021 Çarşamba 07:40

Trabzon'un Beşikdüzü İlçesine bağlı Kalegüney Mahallesi Dereiçi mevkiinde bulunan değirmenin yaklaşık olarak 4 asırdan beri hizmet veriyor.

Beşikdüzü İlçesine bağlı Kalegüney Mahallesi Dereiçi mevkiinde bulunan değirmenin yaklaşık olarak 4 asırdan beri günümüze kadar gelen su değirmenini mahalle sakinleri tarafından yaşatmak ve yok olmaması adına mahalle muhtarı tarafından kurulan imece ekibi bir ay boyunca mesaiye gider gibi çalışarak değirmeni modern bir şekilde dizayn yaparak 50 yıl daha bakım yapılmadan çalışacak duruma getirdiler.

DEĞİRMENİMİZİ  BORDO MAVİ BOYATTIK

Trabzon genelinde beşikten mezara kadar Trabzonspor sevgisi bir başkadır galip gelsek ya da yıkılsak da bizler hep Trabzonsporluyuz dur bununla da her zaman gurur duymuşuzdur. Trabzonspor’umuz yeni yılda yeni teknik direktör değişimiyle harikalar yaratmaya başlayınca bizler artık daha huzurlu ve neşeli olduk. Mahallemizde bulunan gençlerimiz onarımını yaptığımız tarihi değirmeni bizim her şeyimiz olan Trabzonspor sevgimizi takımızın da ligde zirveye oynadığını görmemiz bizi oldukça mutlu etti. Bizde bu sevgimizi renklerine âşık olduğumuz Bordo Maviye boyayarak bir değişiklik yaptık.

BİZLER TRABZONSPOR MAĞLUP OLDUĞUNDA HASTA OLURUZ

Mahalle halkı olarak evlatlarımızı nasıl seviyorsak Trabzonspor maçı başladığından bitiş düğününe kadar televizyon ekranı karşısında maç bitene kadar adeta Dünyayla   irtibatı kederiz. Bu sevgimizi 4 asırdan beri günümüze gelen tarihi değirmenimizi aşık olduğunuz Bordo Mavi renlere boyadık ve değirmen unu üğütürken dönmesi bizleri o devdiğimiz takımın hayallerine doğru alıp götürüyor bu duygu anlatılmaz yaşanılır bir sevgi çemberidir bizim kalbmizde.

Beşikdüzü Kalegüney mahalle muhtarı Cemal Alan, bu tarihi ayakta tutmaya çalışıyorum atalarımızdan dedelerimizden kalan mirası yaşatmaya çalıştığını belirterek, şunları söyledi:

"Dedelerimizden kalma değirmen işini yapmaya çalışarak bu tarihi ayakta tutmaya çalışıyoruz. Şu anda değirmenimizde kendi mahallem ve civar mahallelerin haricinde diğer vatandaşlarımızın mahsulleri de öğütülüyor. Biz mahalle halkı olarak amacımız bu değirmen kültürünü devam ettirmek ve yok olmamasını sağlamaya katkımız olsun diye uğraşıyoruz. Artık su değirmenleri bilindiği gibi teknolojiye yenik düştü. Her geçen gün yeni makineler çıkıyor. Su Değirmenin farkı bir başka oluyor.  Bu mesleğin bitmemesi için uğraş veriyoruz.

BİZ ÇEPNİLERİN VAZGEÇİLMEZLERİMİZ VARDIR

Onarımın yaptığımız tarihi değirmenimizi Çepniler olarak 3 vazgeçilmez kuralarımızı sadık kaldıklarını ifade eden Muhtarı Cemal Alan; birincisi Türk Bayrağımız, İkincisi Trabzonspor sevdamız, üçüncüsü ise karalâhana yemeği ve yanında mısır ekmeğimiz.

İŞE GİDER GİBİ BİR AY EKİPLE ÇALIŞTIK

Atalarımızdan bize yadigar kalan ve defalarca tadilatlar yapılarak tarihi değirmen bugüne kadar geldi. Yıllardır bir kaç küçük tamirle kullanıyorduk ama sağlıklı olamamıştı. Bugün itibariyle yapmayı planladığımız tamiratımız bitti. Elimizden geldiği kadar günümüz şartlarına uyacak şekilde bakımını yaptık.
Mahalle muhtarı Alan ,konuşmasına şöyle devam etti,  Devlet dairesinde çalışır gibi kurmuş olduğumuz tarihi değirmen onarma ekibimizle beraber evlerimizden ailemizin hazırladığı azınlıklarını alarak ara vermeden bir ay boyunca çalışmamızı sürdürdük ve sonunda mutlu sona ulaştık. Yaptırdığımız bu onarım 50 yıl daha değirmenimizin çalışmasını sağlar.

Değirmen içerisindeki bütün malzemelerin ağaç oyması ve benzeri çalışmalarını aynı zamanda ihtiyar heyetinde olan Ustamız Niyazi Karaca tarafından itina ile yapılarak bu hale getirdik.

TARİHİ DEĞİRMENİ KURDELE KESİMİYLE HİZMETE AÇTIK

Kalegüney Mahallesi Muhtarı Cemal Alan ve ihtiyar heyeti tarafından atalarından asırlardır günümüze gelmesine vesile olan değirmenin onarımını bitirmelerinin ardından ilk mısırın öğütülmesi için mısır teknesine dökülmesiyle beraber  Covid-19 Kurallarına riayet edilerek kurdele kesimi ve akabinde de  kazasız bir çalışma ürünlerin bereketli olması için dua yapılmasının ardından yapılan ikramlarla beraber tarihi su değirmeni yeniden neşeli günlerine o sade su sesiyle merhaba dediğini belirterek bizde bu değirmenimizi yeni nesillerimize bırakmak için gayret gösterdik.

KİMSEDEN YARDIM İSTEMEDİK

Muhtarı Alan, konuşmasına şöyle devam etti, Biz bu tarihi değirmenin çalışır hale getirilmesi için mahalle ihtiyar heyeti tarafından çalışmaya başladığımızda bu zor geçen virüs döneminde kimseden yardım talebinde bulunmadık ancak nasıl bir yol çizip de bu çalışmalarımızın parasını karşılayacağız derken bir anda hayırseverler imdadımıza yetiştiler. Bu atasözü bir anda gerçeğe dönüştü. Bir anda her türlü maddi manevi malzeme para yardımlarının kendileri getirmeleriyle beraber bizlerde bir aylık çalışmanın sonunda tarihi su değirmeni halkımızın hizmetine sunduk.

 DEĞİRMENİMİZİ TEKNOLOJİYLE TANIŞTIRDIK

Dört asırdan beri günümüze kadar gelen tarihi su değirmenini günümüz şartlarındaki teknolojiyle ustamız sayesinde tanıştırdı. Tadilat öncesinde mısır teknesine konan mısırın kalın ya da ince olarak öğütülmesi için manuel olarak el yardımıyla bir sopayla çevrilen araç direksiyonunu yerleştirildi ve çok daha rahat bir şekilde değirmenin çalışması sağlandı Mısırın un öğütme teknesine konulmasının ardından nasıl öğütüleceği direksiyon kısmıyla belirleniyor.

DEĞİRMENİN TAŞINI 6 KİLOMETREDEN HALATLARLA GETİRDİK

Değirmenin an gövdesi olan değirmen taşının ’Uzunuğun Kalesi’’ dedikleri Kalenin önünden yaklaşık 6 kilometrelik ormanlık bir mesafeden halatlar yardımıyla getirdiğini belirten  Kalegüney Mahalle Muhtarı Cemal Alan, ben o zamanlar gurbette çalışıyordum büyüklerimizin anlatmasına göre bu değirmenin taşının buraya buradan yukarıya üzerinde Türk Bayrağının dalgalandığı halk arasında ‘’Uzunuğun Kalesi’’ dedikleri Kalenin önünden  aşağıya halatlar yardımıyla getirdiğini dinlemiştim dedi.

MUHTAR ALAN KAYMAKÇI AİLESİNE TEŞEKKÜR ETTİ

Kalegüney Mahallesi Muhtarı Cemal  Alan konuşmasına şöyle devam etti. Bu değirmenin taşının daha önce Şalpazarı Beşikdüzü Karayolu çalışması sırasında 1987 yılında yol çalışmasından dolayı kullanılamaz hale gelmişti.  Daha önce Kaymakçı değirmeni olarak faaliyet gösteren değirmen sahipleri tarafından  değirmen taşının bağışlandığı ancak o zamanlar bu mahallede araç yolunun olmadığından dolayı buradan 6 km yukarıya getirilen değirmenin taşının mahalle sakinleri tarafından buraya halatlar yardımıyla sağa sola yukarıya arazi koşullarına uygun olarak sürükleyerek aşağıda bulunan tarihi değirmene getirilmiş olan bu taşın bağışlayan Kaymakçı sülalesine teşekkür ederim dedi.

TARİHİ DEĞİRMENİMİZİN ÇEVRE DÜZENLEMESİNİ DE YAPACAĞIZ

Kalegüney mahalle muhtarı tarihi su değirmenin günümüz şartlarına uygun olarak yaptıklarını bu değirmenimizin daha çevre çalışmalarının bitmediğini bu çalışmalarında ilerleyen zamanlarda devam edeceğini belirtti. Muhtar Alan burada değirmene su kanalından yol alarak değirmen çarkına ulaşmasını sağlayan suyun debisinin yükseldiğinden tahliye edilmedi için de özel olarak çalışılmış bir aparat takıldığını belirtti.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.