2020 Kurban Bayramı İle İlgili Uyulması Gereken Tedbirler

Trabzon Şalpazarı İlçe Tarım Ve Orman Müdürü Veteriner Hekim  Rasim Erkan Kurban Bayramı ile  İlgili Uyulması Gereken Tedbirleri Açıkladı  Öncelikli olarak ileri ki günlerde eda edecek olduğumuz Mübarek Kurban Bayramınızı tebrik eder,ailenizle birlikte sağlıklı, bereketli ve huzur içinde  bir bayram geçirmenizi temenni ederim.Kurban Bayramı’nı sağlıklı ve mutlu bir şekilde geçirebilmemiz,koronavirüs vakalarının artmamasına ve bu pandemi döneminde  alacağımız bir dizi tedbire bağlıdır. Kurbanlıkların satıldığı yerler ile hayvan kesim alanları için öngörülen tedbirlere hassasiyetle uymamız gerekmektedir.

2020 Kurban Bayramı İle İlgili Uyulması Gereken Tedbirler
Mustafa ÖZCAN
Mustafa ÖZCAN
13 Temmuz 2020 Pazartesi 23:37

Trabzon Şalpazarı İlçe Tarım Ve Orman Müdürü Veteriner Hekim  Rasim Erkan Kurban Bayramı ile  İlgili Uyulması Gereken Tedbirleri Açıkladı 

Öncelikli olarak ileri ki günlerde eda edecek olduğumuz Mübarek Kurban Bayramınızı tebrik eder,ailenizle birlikte sağlıklı, bereketli ve huzur içinde  bir bayram geçirmenizi temenni ederim.Kurban Bayramı’nı sağlıklı ve mutlu bir şekilde geçirebilmemiz,koronavirüs vakalarının artmamasına ve bu pandemi döneminde  alacağımız bir dizi tedbire bağlıdır. Kurbanlıkların satıldığı yerler ile hayvan kesim alanları için öngörülen tedbirlere hassasiyetle uymamız gerekmektedir.

Kurbanlıklarını  seçmek için gidip hisseli büyükbaş  hayvan satın alacak vatandaşlarımızın mevcut yoğunluğu daha da arttırmaması amacıyla kurban seçmeye muhakkak bireysel gidilmesini tavsiye ediyoruz. Ayrıca vatandaşlarımızın oralarda muhakkak maske takmasını öneriyoruz. İçeride yine gerek satıcılarla gerekse ziyaretçilerle sosyal mesafelerini korumalarını, mutlaka sık temas olan yerlere dokunulduğunda ellerini, ağızlarına ve burunlarına götürmemelerini tavsiye ediyoruz. Ama özellikle risk grubundaki bireylerin, yaşlıların( 65 yaş ve üstü ), kronik rahatsızlığı olanların, küçük çocukların, kanser hastalarının kesinlikle hayvan pazarlarına gitmemelerini öneriyoruz. 65 yaş üstü insanların da risk grubunda oldukları için bir yakınları vasıtasıyla kurbanlık almalarını tavsiye ediyorum.

Sığır, manda, koyun, keçi gibi hayvan türleri üzerinde yapılan bilimsel çalışmalarda Kovid-19 hastalığına duyarlı olmadıkları tespit edildiği,dolayısıyla hayvanlardan insanlara bir Kovid-19 hastalığı bulaşma riskinden şuan için söz etmek mümkün olmadığı görülmüştür.Vatandaşlarımızın gönülleri bu konuda müsterih olsunlar..

Kurbanlık satış alanları için alınacak önlemler:

  • Hayvan satış alanının giriş kapılarına ve uygun yerlerine, COVID-19’dan korunma önlemleri ile ilgili bilgilendirici kuralların olduğu tabelalar asılmalı. 
  • Hayvan satış alanlarında, satıcılar ve müşteriler maskesiz dolaşmamalı. 
  • Hayvan satış alanının etrafı sınırlandırılmalı, insan kalabalığını önlemek için hayvan ve insanların giriş-çıkışına uygun kontrollü kapılar oluşturulmalı. 
  • Hayvan satış yerleri içinde uygun yönlendirmeler yapılmalı. 
  • Hayvan satış alanında 8 metrekareye bir kişi (müşteri ve satıcı beraber) olacak şekilde kontrollü insan girişi sağlanmalı. 
  • Hayvan satış alanlarına ateş, öksürük, burun akıntısı ve solunum sıkıntısı olanlar alınmamalı. 
  • Hayvan satış yerlerine girenlerin ateşi ölçülmeli. Vücut sıcaklığı 38 derecenin üstünde olanlar alınmamalı. 
  • Müşterilerin, hayvan satış alanlarında uzun süre kalmamaları için uyarılar yapılmalı.
  • Kapalı alanı veya tesisi olan hayvan pazarlarında müşterilerin tesis alanlarına maskeli olarak girmeleri ve tesis içerisinde maskeli olmaları sağlanmalı. 
  • Girişte el dezenfektanı bulundurulmalı ve tesise giren her misafirin el antiseptiğini kullanması sağlanmalı. 
  • Bütün kullanım alanlarında (bekleme, dinlenme vb.) en az 1 metre mesafeye uyacak şekilde düzenleme yapılmalı.
  • Tesis içinde veya dışında sıra beklenmesi gereken her yerde sosyal mesafe işaretlemeleri yapılmalı. 
  • Hayvan satış alanında insan kalabalığı ve belirli yerlerde yoğunluğu önlemek için uygun hayvan satış üniteleri oluşturulmalı. Bu üniteler arası mesafe en az 2 metre olmalı. 
  • Her hayvan satış ünitesinin uygun yerinde el antiseptiği veya en az yüzde 70 alkol içeren kolonya bulundurulmalı. 
  • Hayvan satış alanı içerisinde ulaşılabilir yerlerde el yıkamak için lavabolar konulmalı. 
  • Yeterli sayıda lavabo ve tuvalet olmalı. 
  • Hayvan satış alanı içerisinde seyyar satıcı dolaşmamalı. 

 

Müşteriler için alınan önlemler: 

  • Müşteriler, hayvan satış alanlarına girerken bilgilendirme tabelalarını okumalı. 
  • Girişte el antiseptiği kullanılmalı. 
  • Ateşi, öksürüğü, burun akıntısı ve solunum sıkıntısı olan, COVID-19 tanısı alan veya temaslısı müşteriler hayvan satış alanlarına girmemeli. 
  • Hayvan satış alanlarında maske takılmalı. 
  • Müşteri ve satıcılar, hayvan satış alanlarında sosyal mesafeye uymalı. 
  • Müşteri ve satıcılar arasında el teması (tokalaşma) olmamalı. 

Satıcılar için alınan önlemler:

  • Ateşi, öksürüğü, burun akıntısı ve solunum sıkıntısı olan, COVID-19 tanısı alan veya temaslısı satıcılar, hayvan satış alanlarına girmemeli. 
  • Satış ünitelerinin önüne COVID-19 için bilgilendirici afiş asılmalı ve el antiseptiği veya en az yüzde 70 alkol içeren kolonya bulundurulmalı. 
  • Müşteri ile el teması (tokalaşma) yapılmamalı. 
  • Hayvan satış alanlarında maske takılmalı. Maske nemlendikçe ya da kirlendikçe yeni bir maske ile değiştirilmeli. Yeni maske takmadan önce ve sonra el antiseptiği kullanılmalı. 
  • Satıcı sık sık elini yıkamalı veya el antiseptiği (özellikle her para ödemesinden sonra) kullanmalı. 
  • Satıcıların geceledikleri yerde yataklar arası mesafe en az 1 metre olarak konulmalı. 

Kesim yerleri için alınan önlemler: 

  • Kesim yapılacak yerler önceden planlanmalı, belirlenmeli, standartları kontrol edilmeli ve yetkilendirilmeli. 
  • Hayvan kesim yerleri/kesimhanelerin önüne COVID-19 ile ilgili bilgilendirme afişleri asılmalı. 
  • İlçe ve diğer yerleşim birimlerinde, kesim standartlarına uygun mevcut hayvan kesim yerleri ve kesimhanelerin (hayvan satış yeri, hayvan kesim yerleri,özel hayvan kesim yerleri,kesimhaneler) bayram süresince açık olması ve hizmet vermesi sağlanmalı.
  • Hayvancılık işletmelerinin oluşturdukları kesim yerleri ilgili kurumlar tarafından yetkilendirilmeli ve denetlenmeli. 
  • Hayvan kesim yerleri ve kesimhaneler önünde kalabalık oluşumunu önlemek için kesimler randevu ile yapılmalı. Bekleyenlerin sosyal mesafeye uymaları ve maske takmaları sağlanmalı. 
  • Kasaplar su geçirmeyen önlük, maske, eldiven, su geçirmez çizme kullanmalı. 
  • Kasapların görev yaptıkları süre içerisinde hijyen kuralları ve COVID-19 ile ilgili alınması gereken tedbirlere uymaları sağlanmalı ve kesim sırasında kullandıkları giysi, eldiven, maske ve ekipmanların kirlilik oluşması durumunda veya belirli aralıklarla değiştirilmesi sağlanmalı. 
  • Her kesimden sonra kesim aletlerinin temizlenmesine dikkat edilmeli. 

Ayrıca vatandaşlarımız Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından geliştirilen "HaySag" mobil uygulaması üzerinden satın alınacak kurbanlık hayvanın kulak küpe numarası ile tür, ırk, cinsiyet, yaşı ve aşılama bilgilerini sorgulayabilecek, aynı zamanda zoonoz hastalıklar (hayvandan insana geçebilen), hayvan refahı ile hayvan sevklerinde bulunması gereken belgelerin bilgisine de ulaşabileceklerdir.Kurban Bayramı dönemin de Şalpazarı İlçemiz de nöbetçi usulü ile görevlendirilmiş Veteriner Hekim personellerimize kurbanlık hayvanlar ile ilgili salgın hastalık şüphesi,kurbanlık sevkleri ile ilgili işlemler, teknik bilgi veya kesilen hayvanların etleri ile ilgili herhangi bir sorun ile karşılaşıldığında telefon ile ulaşılabileceklerdir.

Hayırlı Bayramlar dilerim…

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.