Ağasar Yayla Göçleri Başladı

Koronovirüs Covit19 salgını nedeniyle yaylalar cazip hale geldi. Ağasar Yayla göçleri yaylalara çıkarken objektiflerimize yakalandılar.

Ağasar Yayla Göçleri Başladı
Mustafa ÖZCAN
Mustafa ÖZCAN
15 Haziran 2020 Pazartesi 23:09


Koronovirüs Covit19 salgını nedeniyle yaylalar cazip hale geldi. Ağasar Yayla göçleri yaylalara çıkarken objektiflerimize yakalandıla Şalpazarı İlçesine bağlı bulunan mahalle sakinleri tarafından asırlar boyu özellikle havaları güzel gittiği Mayıs Ayı sonu veya Haziran Ayının ikinci haftası yaklaşırken konaklamak için gelin gibi süsledikleri hayvanlarıyla beraber obalara çıkmaya başladılar. Yaylalara çıkış tarihleri İlçe Kaymakamlıkları tarafından anonslara yaylacılara duyurulmasının artık yaylalara çıkış için geri sayım ve hazırlıklar başlamış oldu.

Şalpazarlı yaylacıların özellikler Kadırga Yaylası ve çevre obalara gidecek olan yayla göçerleri obalara çıkış için hafta içi ve hafta sonu sabahın erken saatlerinde obalarına doğru gerek araçlarla gerek yürüyerek hayvanlarıyla beraber yola çıktılar.

Koronovirüs Covit19  Salgını nedeniyle yaylalar Cazip Hale Geldi

Yurdumuzda ve dünyada Koronovirüs Covit19 ile bir taraftan mücadele sürerken diğer taraftan da alınan önlemlere istinaden bu günlerde  yaylacılık cazip hale gelmeye başladı. Nedeni ise Covit 19 hastalığı dolayısıyla yaylacılar yaylara çıkarak doğal ürünlerle beslenmek ve hastalık korkusu yaşamamak,  hastalıklardan korunmak için yaylalar cazip hale geldi.

Yaylacılara Hava Muhalefeti Zor Anlar Yaşattı

Yaylaya giden göçerlerin küçük ve büyükbaş hayvanlarını süsleyerek yayla yolunda ilerledikleri sırada şiddetli yağmur, zaman zaman dolu yağışının ardından yıldırım düşmesi sonucu bir vatandaşın ineklerinden bir tanesi telef olması yaylacılarda panik ve üzüntüye sebep oldu.

Şalpazarı Yaylacıları; Yayla Sevdası Başka Olur

Asırlardan beri günümüze kadar yayla geleneği bir başka olur. Yaylaya gidecek olan küçük ve büyükbaş hayvan sahipleri sürülerini adeta gelin gibi süsleyerek ve kendileri de yöresel ‘’Ağasar Kıyafetini’’ giyerek yöreye özgü sırt çantası  ile beraber  sırtına taktıkları yaylaya vardıklarından ilk olarak yiyecek sepetleriyle beraber yayla yoluna revan oldular. Ulaşım kolaylaşmasının ardından eski gelenekleri yaşatmak adına yürüyerek yaylaya gidişin azaldığı bu günlerde eski kültür gelenek Covit19 hastalığından dolayı yaylacılığı cazip hale getirmesinin ardından yaylanın yolu tutuldu.

Yayla Göçleri Artık Sosyal Medyayla

Şalpazarılı yaylacıların gelin gibi süsledikleri hayvanlarıyla beraber çan, kelek,  zil ve özellikle kemençe eşliğinde maniler söyleyerek yol aldıkları yayla yoluna şimdi ise sosyal medya hesaplarından kartpostallık fotoğraf karesi paylaşarak konaklayacakları obalarına çıktılar.

Çeyiz Parası, Okul Parası Kazanmak İçin

Obalarına varan yaylacılar yaz boyu bu obalarında konaklayacaklar. Obalarında hayvanlarından elde ettikleri süt, Peynir, tereyağı ve yöreye özgü süt ürünlerini üretecekler. Ürettikleri ürünleri bu yıl 559. Kadırga Yaylasında satarak evlenecek olan genç kızların hayalindeki çeyizle alacak, okula gidecek olan öğrencilerin harçlıkları çıkarılarak eksiklerin giderilmesi ve ailelerine katkı olması için para biriktirilecekler.  Yaylacılardan bir kısmı okulların açılma tarihi Eylül ayı bir kısmı da valiliği tarafından belirlenecek yaylaların boşaltılma tarihine kadar obalarında kalacaklar.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.