KEŞFEDİLMEMİŞ CENNET / AĞASAR

KEŞFEDİLMEMİŞ CENNET /  AĞASAR
Mustafa ÖZCAN
Mustafa ÖZCAN
16 Nisan 2021 Cuma 20:17

Hani bizim halk arasında bir söz vardır uzaklar yakın olmayınca hasretlik bitmez diye  Trabzon’umuzun her ilçesi yeşili ve doğasıyla bir başka güzeldir ancak renklerin her tonunun içinde devamlı yaşayanların bunun farkına varamazlar.

Maçka ilçemizden doğa aşığı fotoğraf sanatçımız Varol Uzlu tarafından Şalpazarı İlçemizin doğayla iç içe bulunan fotoğraf karelerini görüntüleyerek onları konuşturan ve bizlerin bu  eşsiz eserin içerisinde göremediğimizi gören bir o kadar da  yaşayarak Şalpazarı İlçemizi bir film yaparak bizlere yaşamsal tanıtım desteğinde bulunan büyük ustamız Trabzonspor Dergisi için hazırlamış olduğu bu eseri dergide yayınlanmasın ardından siz değerli okuyucularımızın bu eşsiz Şalpazarı anlatımlı makalesini  ”61.COM.TR VE 61 HABER  ” de sizlerin okuması için paylaşıyor ve Uzlu kardeşimin bu nefes almadan okuyacağınızı umduğumuz yazılarımızı bundan böyle buradan ulaşabilirsiniz.

“Ağasarın balını (da)

Gel salını salını

Adam cebinde daşır (da)

Senin gibi gelini

Sis dağının başları (da)

Küfür küfür esiyu

Baban bu yıl gurbanı (da)

Çifter çifter kesiyu

Oy oy Asiyeee………”

Geçmiş yıllarda kült haline gelen uzun soluklu bir televizyon dizisinin efsane türküsüydü bu sözler. İnce ve etkileyici tınısı ile memleket hasretini ve aşkı hatırlatıyordu bizlere. Türküde sözü geçen    Ağasar ve Sis Dağ’ı,  maalesef türkünün gölgesinde kaldı.

Karadeniz’in en saklı ve özel yerlerinden biri olan bu bölgeye gitmeye  başladığım  ilk zamanlar, benim aklıma da türkünün sözleri düşerdi. Sonra Ağasar ve Sis Dağı’nın keşfedilmemiş bir cennet olduğunu fark ettim. Objektifimi nereye cevirsem muhteşem güzellikteki renklerle karşılaştım. Su değirmenleri, renkli Çepni kadın kıyafetleri, Sis Dağı’ndaki şenlikleri, kemençesi, horonu ve eşsiz doğasıyla insanı mest edecek bir güzellikle karşılaştım.

Ağasar’ın balı bu bölgeye özel bir aroma taşır. Çok lezzetlidir.  Her köyün bir su değirmeni var. Sayvançatak köyünün değirmenine ilk girdiğimde  mısır öğüten Ağasar kadını hemen bir poşete, iki kilo mısır ununu koyup verdi bana. Gönlü zengin bu insanlar cömertliğiyle bizleri hep mahcup etti. Su değirmeninin güzelliğini bilmem kelimelerle anlatabilir miyim? Hele değirmen taşı döndükçe çıkan ses. Öğütülen mısırın kokusu… İnsanı büyüleyen bir güzelliği var su değirmenlerinin. İnsan kendini başka bir âlemde duyumsuyor.

Trabzon’a uzaklığı 65 km olan Şalpazarı ilçesi halk arasında Ağasar olarak da anılır. Şalpazarı ilçesinde yerleşimin çok eski tarihlere dayandığı bilinmektedir. Yörede yaşayan insanlar Oğuzlar’ın Üçoklar boyundan olan Çepni’lerdir. Çepni’lerin bu bölgeye Trabzon’un fethinden önce Uzun Hasan zamanında kafileler halinde geldikleri bilinmektedir. Çepni kelimesi, düşmana karşı gözü pek, mazlumlara karşı merhametli, mert, sınır bekçiliği yapan anlamlarına gelir. Yöre insanı bu özelliklerin tümünü taşır.

Geleneksel yaşamın hâlâ devam ettiği bu bölgede, geçim sıkıntısı çeken halkın büyük bölümü, ekmeğini kazanmak için şehirlere göçtü. Ancak yöre halkı doğdukları bu topraklara bağlılığını hiç kaybetmedi. Sadece küçük çapta hayvancılığın yapıldığı bu diyarda, dünyanın en leziz tereyağını ve peynirini bulabilirsiniz.

Abalulu Osman’ın orada saç kavurmasını yedikten sonra Sis Dağı’na çıkıp horona girip terleyebilirsiniz.

Sis Dağı Karadeniz’in en renkli yaylası, adeta cennetten bir köşedir.

Karadeniz ‘de 2182 metre yükseklikte olup da denize bu kadar yakın başka bir yükselti yoktur. Adından da anlaşıldığı gibi Sis Dağı her gün sislidir. Şanslı iseniz sis çekilince çevre dağları,  Kadırga’yı, Acembol tepesini görebilirsiniz. Bir günde dört mevsimi de yaşayabilirsiniz.

İnsanının doğaya olan saygısı, sevgisi, kültürüne bağlılığı Ağasarlılıkla nitelendiriliyor bu bölgede. Bir Ağasarlı tipi oluşmuş yıllar içinde. Doğayla bütünleşen, yüreği güzel Ağasarlılar, her zaman farklarını ortaya koyuyorlar.

Kıymetini bilmediğimiz bu dünyada, saklı güzellikleri keşfetme arzusu duyduğumuzda göreceklerimiz bizi şaşırtabilir. Türkülerimizde, şiirlerimizde adı geçen ve keşfedilmeyi bekleyen nice güzellikler var yöremizde. Yeter ki merak edelim ve yola düşelim. Ağasar’dan, Sis Dağı’ndan geçelim. Tüketmeden ve tükenmeden! Güzelliğin sunduğu şifayı içimize çekelim.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.