''Korona Yaşama Tutunma Hayalimi Çalma''

TRABZON; Şalpazarı İlçesine bağlı Kireç mahallesi sakini ve Şalpazarı’nın 3’ncü eski kuşak esnaflarından olan halk arasında Horoncu Abdullah olarak tanınan 74 yaşındaki Abdullah Kaya ile geçmişe yolculuk yaparak hatıraları canlandırdık.

''Korona Yaşama Tutunma Hayalimi Çalma''
Mustafa ÖZCAN
Mustafa ÖZCAN
19 Nisan 2020 Pazar 23:23

TRABZON; Şalpazarı İlçesine bağlı Kireç mahallesi sakini ve Şalpazarı’nın 3’ncü eski kuşak esnaflarından olan halk arasında Horoncu Abdullah olarak tanınan 74 yaşındaki Abdullah Kaya ile geçmişe yolculuk yaparak hatıraları canlandırdık.

Horoncu Abdullah Kemençe ve Davul Sesine Dayanamıyor;Trabzon Şalpazarı Kireç mahalle sakini Horoncu Abdullah sözlerine şöyle devam ediyor evet ben 74 yaşındayım. Tabi hayat mücadelesi yaşam derken ömür aldı başını bana sormadan 74’e merdiven dayadık gidiyoruz. Kaya; Şalpazarı’nın en kıdemli 3. Esnafı olduğunu hayatı yaşayarak öğrendiğini zamanı gelince evlenerek geçtiğimiz yıl ebediyete uğurladığını belirten hayat arkadaşı 2 evladının annesini toprağa verdiğini ve hayat arkadaşıyla beraber İlçe işyeri hafta sonu açılmadığından hep beraber Dağlara çıkarak kendisinin Kemençe. Tulum ve benzeri bir yöresel çalgı sesi duyunca dayanamayarak kendisini birden horon halkasının içinde bulduğunu ve horona girdiği zamanda da kendisinden yaşça küçük olan gençlere inat gençliğinde gibi uzun süre horon oynadığını belirtti.

Şimdiki Nesil Horoncular Al Aşağı Yapamıyorlar;Karadeniz Bölgesi olarak Samsundan Sarp’a kadar yaz döneminde yaylalarımızda şenlikler kurulduğunu ancak Horoncu Abdullah Kaya amcamız Şalpazarı İlçemize bağlı Sis Dağı Alaca Yayla şenlikleri başta olmak üzere İlçe merkezi ve taşrada davet edildiği düğün merasimlerinde kemençe ve Davul Zurna sesini duyunca yaşına inat genç delikanlılara taş çıkartırcasına horonun en ince ayrıntılarına kadar oynadığını ben horona girince herkes oyun oynarken yorulup bırakıyor ancak horona yeni girenlerle ben yine devam ediyorum dedi. Tabi bana horonu oynatan Horondaki oyuncu görseli ve Kemence ve benzeri çalgıların bir birine uyumlu olarak çalınması gerekiyor.

Sis Dağı’nda hangi sanatçı gelirse gelsin horon güzel olmuyor.Karadeniz’in sahile en yakın ve en yüksek 2182 rakımda kurulan Sis Dağı yaylasında hangi sanatçı gelirse gelsin horon halkasında bazı aksaklıklar oluyor. Benim halktan istediğim horonu iyi oynayan iki kişinin arasına girmesinler. Birbirlerine denk oynayabiliyorlarsa beraber oynayabilirler. Ama öyle rastgele horon olmaz. Kimse benimle horona girip te benden uzun kalamıyor.

Hasta Yatağımdan Horon Hayaliyle Yaşama Tutundum;Ağır Kalp Ameliyatı Geçidim Ancak Dağlarda Horon Oynamak Hayalimle Yaşama Tutundum. Kalp ameliyatı sonrasında horona girmedim ancak şu an kendimi hazır hissediyorum ve horona hazır olduğumu düşünüyordum ancak bu koronavirüs denen hastalık çıktı şimdi de başımıza bu sene Dağlarda horon olmaz diye düşünüyorum inşallah horon olur da Hastane odasında dağlardaki horon hayalimi Koronavirüs elimden almaz dedi.

Korona Yaşama Tutunma Hayalimi Çalma;Ben horonu çocukluğumda İlçemize yağan karlar üstünde oynayarak öğrendim Çocukluğumuzda 1960 senesinde büyük bir kar düşmüştü. Ondan sonra 1970’li yıllarda olmuştu. Yine böyle büyük bir kar yağmıştı şimdiki gibi gelişmiş iş makinaları yoktu yine de o zaman şartlarında iş makineleri zor açtı. 1,5-2 m yükseklikte kar yağdı. Gec dışarıya çıktığımızda kar beyaz olmasına rağmen gözükmüyordu.

Allah Herkese Sağlık Sıhhat Ve Uzun Ömür Versin;Şalpazarı İlçesi emektar esnaflarımızdan dağların ve düğünlerin vaz geçilmezleri Horoncu Delikanlısı Abdullah Kaya son olarak şimdiki nesil kendi işinin çıkarlarına bakıyor. Allah herkese sağlık sıhhat versin. Temiz bir Ülke istiyoruz, temiz bir dünya istiyoruz. Tez zamanda da bu koronavirüsten kurtulalım dedi


Etiketler; #Horoncu Abdullah
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.