T.C. ibaresi eklenmesine ilişkin önerge AKP ve MHP’li üyelerin oylarıyla reddedildi. 

İYİ Parti grubunun Trabzon Büyükşehir Belediye Meclis’inde gündeme getirdiği belediye tabelasına T.C. ibaresi eklenmesine ilişkin önerge AKP ve MHP’li üyelerin oylarıyla reddedildi. 

T.C. ibaresi eklenmesine ilişkin önerge AKP ve MHP’li üyelerin oylarıyla reddedildi. 
Trabzon Haber
Trabzon Haber
15 Aralık 2019 Pazar 01:48

Yerel seçimlerin ardından AKP’den el değiştiren bazı belediyelerin tabelalarına art arda T.C. ibaresi eklemesi dikkat çekerken, Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nde benzeri bir önerge reddedildi.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Davut Çakıroğlu’nun geçen ay yazılı olarak verdiği “Trabzon Büyükşehir Belediyesinin Tabelasına T.C. İbaresinin Koyulması’ yönünde ki önergesi bugün Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi gündemine geldi.61saat.com’un haberine göre, önerge AKP ve MHP’li meclis üyelerinin oyları ile reddedildi. 

Önergeye ilişkin konuşan Çakıroğlu, “Sayın Komisyon Başkanı. Siz önergemi ya iyi okumadınız ya da anlayamadınız. Benim vermiş olduğum önerge Büyükşehir Belediye Kanunu ile ilgili Hal yasasına ilişkin önerge değildir. Anayasanın birinci amir hükmü olan Türkiye Cumhuriyeti’nin adını tanımlar. 4. Maddesi değiştirilemez, değiştirmesi teklif edemez. Keşke başka şeyler söyleseydiniz. 

Biz önergemizde T.C.’nin ne olduğunu, kimlerin kullanabileceğini, nasıl kullanabileceğini söyledik. Biz yetkinin olmayışından bahsediyorsak hangi yetkiyle kaldırılmıştır. Ona da cevap vermeniz gerekir. Meclise olan inancım o dur. Ben bu ülkede Türkiye Cumhuriyeti ismini örselemeye çalışanların, Diyarbakır’ı da yazsaydınız. O da Büyükşehir. Türkiye değil mi? Türkiye Cumhuriyeti aslan gibi duruyor. 

Kim koymuş. Orada yasal bir suç mu var? Kişisel bir şey değil hepimizin. Barış Pınarı Harekatı’na ortak hareket ettik. Bizden ayrışan parti bellidir. Milli Düşüncemiz müştereklerimiz ortaktır. Aynıdır. Ben bu kararı hem kendi adıma hem de şehrim adına üzüntüyle karşılıyorum. Keşke referandum yapsaydınız. Sokağa sorsaydınız. Böyle bir talep var, uygulayanlarda var” dedi. 


BÜLBÜL: DUYDUĞUMA İNANAMADIM 

AKP’li üye Şaban Bülbül ise, “Duyduğuma inanamadım. Referandum yapılması hem Türkiye Cumhuriyeti’ne hakarettir, hem Millete hakarettir. Türkiye Cumhuriyeti’ni oylama yapacaksak, başka bir belediyede kaldırılması için oylama yapılmasının karşısında nasıl duracağız. Böyle bir şey kabul edilemez ve tartışılamaz” dedi.

ŞAHİN: "ÜZÜLEREK İZLİYORUZ…"

CHP Grup Başkan Vekili Turgay Şahin, “Üzülerek izliyoruz. Çok talihsiz bir komisyon raporu. Bir kere T.C. Rumuz değildir, kimliktir. Hepimizin şerefle nüfus hüviyet cüzdanlarımızda taşıdığımız bize bahşedilen ruhtur. Rumuz ne demek? Büyükşehir Belediyesinin tüm belediyelerinin bağlı bulunduğu İçişleri Bakanlığının başında var. Sayın Cumhurbaşkanını yurt dışına çıktığı uçağın gövdesinde yazıyor. Biz neyi tartışıyoruz. Bir belediyenin levhasına Türkiye Cumhuriyeti’ni yazalım mı yazmayalım mı?” dedi.

OY ÇOKLUĞU İLE REDDEDİLDİ

Madde Komisyonun görüşü şeklinde mecliste oylandı. Önerge, Büyükşehir Belediye Meclisinin yetkisinde olmadığı gerekçesiyle oy çokluğu ile reddedildi. Mecliste sadece CHP ve İYİ Partili üyeler kabul oyu verdi. 
Kaynak Yeniçağ: T.C. önergesi Trabzon Meclisi'nden geçmedi 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.