Başkan Kılıç’tan Toprak Analizi Çağrısı

Başkan Kılıç’tan Toprak Analizi Çağrısı
Mustafa ÖZCAN
Mustafa ÖZCAN
07 Eylül 2020 Pazartesi 21:44

Trabzon Vakfıkebir Ziraat Odası Başkanı Muhammet Kılıç, fındık üreticilerini uyardı “gereğinden fazla kullanılan gübre ise; hem toprağı hem de ürünü olumsuz yönde etkiler” dedi.Başkan Kılıç, bölgemizde fındık hasadı bitiği ve üreticiler fındıklarını pazara indirmeye başladığı bu günlerde hasat sonrası üreticilerin toprak tahlili yaptırmalarını önerdi.

Başkan Kılıç, yaptığı özel açıklamada; Yeni dönem için çiftçinin kafasında hangi gübreyi ne kadar, ne zaman ve nasıl kullanacağına dair sorular vardır. Çünkü karlı bir gübreleme ancak; bitkinin isteği olan gübreleri en uygun zaman ve şekilde toprağa uygulamakla yapılabilir. Bu sebepten toprağı analiz ettirerek gübre kullanımı çiftçi için en ekonomik yoldur. Böylece hem bitkide toksit etki yapmayacak, doğru miktarda gübre kullanılmış olur, hem de bol ürün elde edebileceği gibi gübreye de gereğinden fazla para harcamamış olur. Bu sebeple laboratuvarda yapılacak analiz sonucunda toprakta yetişecek bitkinin iyi bir şekilde büyümesi ve kaliteli ürün alınması için toprak ve yaprak örneklerinde hangi besin maddelerinin eksik olduğu belirlenmiş olacaktır. Çünkü toprağı analiz ettirmeden gübre kullanımı çeşitli sorunlar yaratır. Bitkinin ihtiyacından daha az gübre verildiğinde, bitkiler yeterince beslenemediklerinden iyi gelişememektedirler. Alınan ürün miktarı da buna bağlı olarak düşük olur.

Gereğinden fazla kullanılan gübre ise; Hem toprağı hem de ürünü olumsuz yönde etkiler. Bütün bu nedenlerden dolayı çiftçinin gübre kullanmadan önce mutlaka toprağını analiz yaptırması ve alacağı analiz raporuna göre gübre kullanması gerekmektedir.

Ziraat odamız; üreticilerimizden gelen toprak numunelerini Trabzon Büyükşehir Toprak Analiz Laboratuarı işbirliğiyle yapmaktayız. Analiz sonuçlarını ve gübreleme programını Tarım Danışmanımız ile yürütmekteyiz.

Salgın hastalıkla mücadele ettiğimiz bu günlerde tarımın ve üretimin ne kadar önemli olduğunu bir kere daha anladık. Üreten ve ülke ekonomisine katkı sağlayan çiftçilerimizin her zaman yanındayız.

Haber Kaynağı;Vakfıkebir Gazete

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.