Petromida Kilisesi Taşınmaz Kültür Varlığı Olarak Tescil Edildi

Trabzon’un Vakfıkebir İlçesi, Çamlık Mahallesi’nde bulunan Petromida Kilisesi, taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edildi.

Petromida Kilisesi Taşınmaz Kültür Varlığı Olarak Tescil Edildi
Mustafa ÖZCAN
Mustafa ÖZCAN
03 Şubat 2021 Çarşamba 21:44

Geçtiğimiz ay CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya tarafından gündem yapılarak TBMM’ine taşınarak, Turizm Bakanlığı yetkililerini Ve Valimizi göreve çağırıyorum, bu esere sahip çıkın çağrısında bulunmuştu. Milletvekilinin çağrısı olumlu bulunarak Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı ile de taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edildi.

İl Kültür ve Turizm Müdür vekili Mustafa Asan, müjdeli haberi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla duyurdu. Asan paylaşımında şu ifadelere yer verdi; 

Sahilden yaklaşık 1,5 km uzaklıkta yer almaktadır. Ana yoldan ayrılarak oldukça dik ve engebeli araziden fındıklık ve çalılık-dikenlik içinden yaklaşık 300 m. yürüyerek yapıya ulaşılmaktadır.

Sarp ve blok bir kayanın altında konumlandırılmış 2 katlı bir kaya kilisedir. Alt katta, orta kısımda ana mekân diyebileceğimiz esas kilise mekânı ve bu mekânın sağ ve solunda konumlandırılmış tali mekân ve galeriler bulunmaktadır. Kaya kilisenin ikinci katının girişi yaklaşık 6 m. yüksekliktedir ve girişe yukarıdan sarkıtılan halat merdivenle ulaşılmaktadır. Ancak tehlikeli olması nedeniyle üst kata çıkılamamaktadır. İç mekanın yan duvarlarında fresk izleri bulunmaktadır.

Kilise, Müze Müdürlüğümüzce raporlandırılmış Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı ile de taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilmiştir.

Haber Kaynağı;Vakfıkebir Gazete

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.