Bölgenin İlk Çelik Konsorsiyum  Minaresi 2 Şerefeli ve 120 Merdivenli

Trabzon’un Beşikdüzü İlçesi’ne bağlı Çıtlaklı Mahallesi’nde 2014 yılında yapımı başlayan cami inşaatında sona gelindi.

Bölgenin İlk Çelik Konsorsiyum  Minaresi 2 Şerefeli ve 120 Merdivenli
Mustafa ÖZCAN
Mustafa ÖZCAN
24 Ocak 2021 Pazar 09:22

Trabzon’un Beşikdüzü İlçesi’ne bağlı Çıtlaklı Mahallesi’nde 2014 yılında yapımı başlayan cami inşaatında sona gelindi. İnşaatı tamamlanmak üzere olan caminin minaresi ilk olma özelliğini taşıyor. Parçaları yerde monte edilen 30 metrelik Çelik konsorsiyum minare 2 Şerefeli ve 120 Merdivenli Olacak ve yerine vinç vasıtasıyla monte edilecek.

 Beşikdüzü İlçesinin 34 mahallesinden en küçüğü olan Çıtlaklı Mahallesi, yeterli hizmeti alamadıkları gerekçesiyle 2001 yılında yapılan referandum ile Kızılağaç Mahallesinden ayrılarak mahalle oldu. Mahallede kış aylarında 80 kişi yaşarken yaz aylarından gurbetçilerin gelmesiyle nüfus artışı yaşanıyor. Mahalle halkının cami ihtiyacını karşılamak için kurulan Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği sayesinde önce Cami arazisini alındı. Akabinde de mahalleye uygun bir Osmanlı mimarisi özelliğini taşıyan cami inşaatına 2014 yılında başladılar. Kısa sürede hayırsever vatandaşlarında yardımıyla cami inşaatı ve sosyal tesisler tamamlandı.

Minare 2 Şerefeli ve 120 Merdivenli Olacak

İnşaatı tamamlanan caminin projesine uygun bir minare yapılması gündeme geldi. Mahalle sakinleri bir ilke imza atarak bölgenin en uzun çelik konsorsiyumlu minare yapımı için hazırlıklar yapıldı. Minarenin 30 metre uzunluğunda 2 şerifeli ve 120 merdivenli olmasına karar verildi. Çelik konsorsiyumlu minarenin içerisinden insanların yürüyeceği yangın merdiveni şeklinde 120 adet merdiven 2 minare şerefesi minare tepesine yerleştiren alem ve  yıldırımlık takılacak.

Çelik Minare Yapımı 30 Günde tamamlanacak

Dedelerinin Çıtlaklı Mahallesinden Düzce ili Gölyaka Kuyudüzü köyüne yerleşenlerden olan Seçkin Çalışkan, minareyi 30 günde bitireceğini ve vinç yardımıyla yerine yerleştirilerek kaynak yardımıyla monte edilecek. Minarenin dış sargısı Düzce’den özel yapılarak gelecek, şu anda yapılıyor. Minarenin dayanıklılığı son derece iyidir hiç bir doğal afetten etkilenmeyecek.

25. Minaremi Dede Toprağına Yapıyorum

 Seçkin Çalışkan, dedesinin memleketine bölgede ilk olacak 30 metre uzunluğundaki çelik konsorsiyum minarenin 25’ni ve hiçbir ücret almadan yapıyor. 50 Yıllık demirci Ustası olduğunu söyleyen Seçkin Usta(61), bildiğim kadarıyla bölgemizde bir ilk olacak olan 5 ton ağırlığındaki 30 metrelik Çelik konsorsiyum minare yapımı doğal afet olan deprem korkusuyla yaşayan Marmara ve Düzce Depreminde hayatlarını kaybeden dedelerimin aklıma geldi. Depremde yıkılan yüksek binaların ve Cami minarelerin zarar görmesinden sonra demiri adeta istediği her şekle sokan bir usta olarak çelik minare yapmaya karar verdim.

Ben Düzce Kuyudüzü köyündenim. Burayla olan bağlantım geçmişe dayanıyor diyen Çalışkan,  dedem burada doğmuş. Bizlerde buralarla bağlantımızı koparmadık her yaşayan akrabalarımızı ziyaret eder ebediyete intikal eden büyüklerimizin kabirlerini ziyaret ederiz. Bizde Çıtlaklı köyünün fertlerinden biriyiz. Kendi köyüme bir hizmette bulunduğum için guruluyum. Bizde köyümüze yardımcı olmak için buraya geldik.

 Doğal Afet Çelik Minare Yapımını Hızlandırdı

Çelik minareler daha önceden de yapılıyordu ancak bu kadar rağbet görmesi büyük can kayıplarına neden olan Marmara ve Düzce depreminden sonra yapımı çoğaldığının altını çizen Çalışkan,  daha öncede yapılıyordu ama pek bilinmiyordu. Depremlerden Sonra çelik minareye olan talep artmaya başladı.

İlk Minaremi 2005 Yılında yaptım

 İlk minaresini 2005 yılında Düzce Yazıpınar köyünde Yaptığını anlatan Çalışkan Usta, hayırlısıyla bu işi de bitirirsem 25. minaremi dede toprağı Beşikdüzü Çıtlaklı mahallesine dikeceğim.

Ataları 80-90 yıl önce

Çıtlaklı Mahalle muhtarı emekli öğretmen Veysel Çıtlak burada görmüş olduğunuz Camimiz ve lojmanımız gibi çalışmalarımız, vatandaşlarımızın, ihtiyar heyetinin ve derneğimizin ürünüdür. Mahallemiz kurulduğu günden bu güne kadar yeterli hizmetleri aldı. Mahallemiz genelinde bulunan 3 km yol ağı beton olarak mahalle sakinlerinin hizmetine sunuldu. Camimizin gerdanlığı olacak minare yapımı için getirdiğimiz Seçkin Çalışkan kardeşimizin ataları bundan 80-90 yıl önce Düzce ili Gölyaka’ya İlçesine yerleşmişler. Şu anda burada bize yeni yaptırmış olduğumuz camimize çelik minare işlemini gerçekleştiriyor. Çok büyük bir özveride bulunmuştur. Bu yapılacak eserden ücret almayarak bizlere destek olmuştur. Zamanında Camimizin yapılmasına öncülük edenlere çok teşekkür ediyorum dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.