Amatör Telsizciler için yenibir portal yayınlandı

Amatör Telsizciler için yepyeni bir oluşum TA CALLBOOK QRZ.com.tr yayın hayatına başladı.

Amatör Telsizciler için yenibir portal yayınlandı
Trabzon Haber
Trabzon Haber
06 Nisan 2020 Pazartesi 12:39

Amatör Telsizciler için TA CALLBOOK

TA CALLBOOK amatör telsizcilerin kendilerini, istasyon ve ekipmanlarını tanıttığı, logbook ile görüşmelerinin kaydını tuttuğu Bitlik kısmı ile ikinci el cihaz alışverişi yaptıkları büyük bir platform dur.

Amatör Telsizci Kime Denir?

Hiçbir maddi çıkar gözetmeksizin sadece kişisel istek ve çaba ile radyo ve haberleşme tekniği alanında kişinin kendisini yetiştirmeye yönelik olarak, ulusal ve uluslararası yönetmeliklere bağlı kalmak şartıyla gösterdiği etkinliklerin tümüne birden RADYO AMATÖRLÜĞÜ veya AMATÖR TELSİZCİLİK, bu etkinlikleri yürütmeye uygun olduğunun belirlenmesi sonucunda kendilerine amatör telsizcilik belgesi verilmiş olan kişilere de RADYO AMATÖRÜ veya AMATÖR TELSİZCİ denir.

Bu tanımlardan da anlaşılacağı üzere bizim hobimiz, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de lisans alınarak yürütülmesi mümkün olan bir uğraşı alanını kapsamaktadır. Bu yüzden;

a) Amatör telsizcilik belgesi sahibi olmayan kişilere radyo amatörü denmez.
b) Radyo amatörü olmayan kişilerin yaptıkları hiçbir telsiz haberleşmesi amatör telsizcilik çerçevesine girmez.
Amatör telsizcilik sınavları her yıl iki defa olmak üzere Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenir. Sınav konuları şunlardır:

a) Teknik konular, ki bu temel elektronik ve yüksek frekans elektroniği olarak ikiye ayrılabilir.
b) İşletme: Uluslararası telsiz haberleşmesinde kullanılan kod ve kısaltmalar, uluslararası saat ve genel coğrafya bilgisi,
c) Kanun ve yönetmelikle ilgili hususlar,
Bu konularda yönetmeliklerle belirlenen kriterlere göre başarılı olan kişilere sınav sonucunda Amatör Telsizcilik Belgesi verilir. A , B ve C sınıfı amatör telsizcilik belgeleri sahibine bir amatör telsiz istasyonu kurma ve çalıştırma, amatör bantlarda cihaz imal ve bu alanda araştırma yapma yetkilerini verir.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.