7 KARDEŞİN UZAKTAN EĞİTİM İLE OKUMA AZMİ

Trabzon Tonya ilçesine bağlı Kalemli Mahallesi Dumanlı küme evleri semtinde oturan yedi kardeş, uzaktan eğitim sistemi olan Eğitim Bilişim Ağına (EBA) bağlanamıyor.

7 KARDEŞİN UZAKTAN EĞİTİM İLE  OKUMA  AZMİ
Mustafa ÖZCAN
Mustafa ÖZCAN
10 Aralık 2020 Perşembe 10:30

Kalemli Mahallesi’nde yaşayan Hava (42) ve Beytullah Aydın’ın (44) dokuz çocuğundan yedisi, koronavirüs salgını nedeniyle uzaktan eğitim olanağı sağlayan Eba.gov.tr'ye tablet ve internetleri olmadığı için bağlanamıyorlar.Tonya ilçe merkezine yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta bulunan evde, annelerine ait bir tane akıllı telefonla yedi kardeş EBA’ya bağlanmaya çalışıyor.

“Çocuklarıma tablet istiyorum”

Eşinin inşaatlarda çalıştığını, bilgisayar ve tablet almak için maddi durumlarının iyi olmadığını belirten Hava Aydın şunları söyledi: “Dokuz tane çocuğum var. Yedi tanesi okula gidiyor. Koronavirüs hastalığından dolayı okullar kapandığı için çocuklarımın eğitimi durdu. Elimde sadece bir tane telefon var, bir telefon hepsine yetmediği için eğitimlerini yapamıyorlar. Evimizde internet olmadığı için telefonun internetini sadece biri kullanıyor, onun da derslerine yetişmiyor. Çocuklarıma tablet istiyorum. Çocuklarımın eğitiminin devam etmesini istiyorum, okumalarını istiyorum, okumalarından yanayım. Bir çözüm istiyorum. Yardımları bekliyorum.”

Koronavirüs salgınının en çok etkilediği alanlardan biri de eğitim öğretim oldu. Hem ülkede hem de dünyada milyonlarca öğrenci okullarından uzak kaldı. Evlerine kapanan öğrenciler eğitimlerini online olarak devam ettirirken, Kalemli Mahallesi’nde yaşayan Esin, Edanur, Semanur, Emine, Ayşenur, Fatıma ve Abdul Kadir Aydın online eğitimden uzak kaldı.

“Okuyup köyden kurtulmak istiyoruz”

Evde bilgisayar ve tabletleri olmadığı için kitaplardan ders çalışarak konulardan geri kalmamaya çalışan yedi kardeşten Esin Aydın, “Tonya Anadolu Lisesi’ne gidiyorum, 12. sınıf öğrencisiyim. Yedi kardeş okula gidiyoruz. Lise, ortaokul, ilkokul şeklinde. Koronavirüsten dolayı okula gidemediğimiz için canlı derslere girmek zorundayız. Giremiyoruz. Tek bir telefon var yedi tane çocuk var, zor oluyor. Okuyup vatana millete hayırlı bir evlat, köy hayatından kurtulup kendi ayakları üzerinde duran bir vatandaş olmak istiyorum. Ben değil, bütün kardeşlerim okuyup köyden kurtulmak istiyoruz. Bunca işten kurtulmak istiyoruz.” dedi.

Eğitim Bilişim Ağı (EBA), uzaktan eğitim sürecinde en önemli eğitim aracı olarak kullanılmaya başlandı. İlkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik birçok çalışma ve canlı yayın derslerinin yapıldığı EBA'ya ulaşım sağlama hayalini kuran yedi kardeşten Edanur Aydın, kardeşlerinin derslerinden geri kalmaması için evde onlara ders çalıştırıyor.

“Okumaktan başka çaremiz yok”

Kardeşlerinin de derslerinden geri kalmaması için onlara ders çalıştıran Edanur Aydın, “Biz okumak istiyoruz, okumaya çalışıyoruz. İmkânımız olduğu sürede de kardeşlerimize ders anlatmaya çalışıyoruz. Biz de elimizden geldiğince kitaplardan okumaya çalışıyoruz. Canlı derslere katılamıyoruz. Evde ne kadar imkân varsa öyle çalışıyoruz. Köyde olunca böyle zaten çok imkânın olmuyor. Köyde okumaktan başka çaremiz yok. Okuyup kendimizi kurtarmamız lazım biz de elimizden geldiğince imkânımız olduğunca okumaya çalışıyoruz. Kardeşlerimle beraber birbirimize destek oluyoruz.” şeklinde konuştu.

Köyde, ineklerini otlatırken bile ders çalışan yedi kardeşin her birinin ayrı bir hayali var. Kimi avukat, kimi öğretmen, kimi doktor, kimisi de hemşire olmak istiyor. Ancak köy yerinde online eğitimde yaşadıkları sıkıntılar hayallerine gölge düşürüyor.

Haber Kaynağı;İnan Kalyoncu/Tonya Haber


Etiketler; #Tonya
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.