Gizemli Loru Kayası Efsanesi

Loru Kayası İçi Üç Gizemli Bölümden Oluşuyor Mağaraların bir tanesinin konaklamaya müsait alanı var diğer mağarada ise Osmanlı tuvaletlerine benzeyen tuvaletlerden var, üçüncü mağarada ise bir rivayete göre bir mescit olduğu söyleniyor.

Gizemli Loru Kayası Efsanesi
Mustafa ÖZCAN
Mustafa ÖZCAN
04 Kasım 2019 Pazartesi 07:26

TRABZON;Şalpazarı İlçesine bağlı Akçiriş, Çarlaklı, Üzümözü ve Beşikdüzü İlçesine bağlı Çıtlaklı mahalleri tarafından göçer olarak yazın sıcaklarında küçük ve büyük baş hayvan sahipleri tarafından Gümüşhane iline bağlı Kürtün ve Torul topraklarında yaylacılık yapan yayla sakinlerinin dört köyün buluşmasıyla oluşan ‘’Kızılüzüm’’ obasına gidiş ve geliş yolarının kullanıldığı ‘’Loru Kayası’’ eteklerinin alt kısmında konaklayan yaylacılar tarafından ‘’Kayadibi Yaylası’’ ve Kızılüzüm yaylası arasında bulunan loru kayası güzergahında bulunan sarp kayanın ve yamaçların olduğu yerden  Kızılüzüm Obasını kullanan ilgili muhtarların girişimleriyle alternatif olarak bu yol ulaşıma açılır.  Kızılüzüm ve Kayadibi Yaylasının birbirine ulaşım olarak kullanılan tek yolun Kadırga Aktaş üzerinden olmasıyla yaylacıların alternatif bir yolu olmadığından bu yorucu ve uzun olan yolu kullanmak zorunda kalıyorlardı.

‘’Kızılüzüm’’ obasına gidiş ve geliş yolarının kullanıldığı ‘’Loru Kayası’’ eteklerinin alt kısmında konaklayan yaylacılar tarafından ‘’Kayadibi Yaylası’’ ve Kızılüzüm yaylası arasında bulunan loru kayası güzergahında bulunan sarp kayanın ve yamaçların olduğu yerden  Kızılüzüm Obasını kullanan ilgili muhtarların girişimleriyle alternatif olarak bu yol ulaşıma açılır.

Loru Kayası Adeta Bir Efsane Tahtası Gibi

Bu kayanın ismi loru kayasıdır.Kızılüzüm yaylasının güzergahında olan bir yayla, Çatma da bulunan bir mağaradan buraya bir bağlantı olduğu söyleniyor. Bu alan uzun bir measafeli vadi biçimlidir ama henüz kanıtı yok bu kayanın üstünde 3 tane mağara var.

Loru Kayası İçi Üç Gizemli  Bölümden Oluşuyor

Mağaraların bir tanesinin konaklamaya müsait alanı var diğer mağarada ise Osmanlı tuvaletlerine benzeyen tuvaletlerden var, üçüncü mağarada ise bir rivayete göre bir mescit olduğu söyleniyor.

Dikkatli bakıldığında kubbeye benzer bir yapı  vardır, ama buda bir rivayettir.duvarlarda el ve ayak izine benzeyen izler var.bunlar taş devrindeki insanların duvarlara çizdiği resimler olabilir.ya da aşınmayla meydana gelmiş olabilir. 

Loru Kayası Her Yıl Küçülüyor

Yüzyıllardan beri günümüze kadar gizli mabetini koruyarak  bu günlere gelen Loru kayası çıplak gözle bakıldığı zaman bu kayanın her sene küçüldüğü görülüyor.Erozyon ve yıldırım gibi olaylar nedeniyle kırılmalar meydana geliyor.Buranın aşağısında 4 köyün (Akçiriş,Üzümözü,Çarlaklı,Çıtlaklı) yaylası olan Kızılüzüm yaylasının bir bölümü var.

Kayadibi Yaylası Asansör Görevi Görür

Kızlüzüm yaylacıları tarafından giderken ve gelirken konakladıkları Kayadibi yaylası adeda Yaylacılarımıza bir asansör görevinde bulunur.Bir süre burada konaklamalarının ardından  göçler bu güzergahı kullanarak asıl otlak yer olan  üst yaylamıza çıkmaktadırlar..

Biz Bu Topraklarda Atadan Deden Yaylacıyız

Yüz yıllardır süre gelen bu yaylacıların konaklamak için kullandıkları Kızılüzüm Obası sakilerinden olan ve bu efsanenin anlatılmasını siz okurlarımıza ulaştırmaya çalışan editörümüze bu yaylaların efsaneleri ve burada yaşanan gerçek olayları anlatmak o kadar kolay olmaz.

Araç Yokken Buralara Katırlarla Yayla Yükü Gelirdi

Günümüz yaylacılarının yaylada bulunan yayla sakinlerine ulaşım aracı icat olmadığı yıllarda bu efsaneyi anlatanın dedesi merhum Hacı Hasan Yavuz namı değer ‘’Çemberci Hasan’’ olarak  tanınırdı. Yayla da bulunanlara gıda maddesi gönderildiğinde Kızılüzüm obasının merkezi olan eğrekte toplanılır ve köydenyaylaya gelen yüklerini alırlar ve köyden yaylaya gönderilen erzak çantasını alanların arasında bulunan çocukların sevinçlerini anlatmak mümkün olmaz. Ancak her ailenin durumu iyi olmadığından yaylaya gıda gönderemiyordu.

Tam da Bu Sırada İmdada Çemberci Yetişiyordu

Yaylada bulunan  Eğerek oturma toplanma sohbet yerinde yayla sakinlerine ne geldiyse kendisinde bulunan merhum Hacı Hasan çocuklara dağıtarak onların tebessümlü yüzünü güldürmesini bildiğini belirterek bu söyleşiye son verdik.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.