Şehit Babası Efsane Muhtar’a Azalık Yaptı

Şehit Babası Efsane Muhtar’a Azalık Yaptı

Şehit Babası Efsane Muhtar’a Azalık Yaptı
Trabzon Haber
Trabzon Haber
21 Aralık 2023 Perşembe 19:41

Trabzon  Şalpazarı merkezli olarak doğruları ve doğru bilgileri gerek ilçe halkına gerek Ulusal Haber Ajansı temsilciliğimiz ile beraber hiç durmadan ilk günkü heves heyecan ile başlamış olduğumuz Şalpazarı’nın sesi olmak için ekip arkadaşlarımız ile beraber çıktığımız yolda başarıdan başarıya siz halkımızın destekleriyle yükselmemizde gösterdiğiniz ilgi bizlerinde sizlere doğruları anlatma aktarmada bizleri pay sahibi yaptı öncelikle aradan geçen bu zamanda bizlere gösterdiğiniz ilgiye teşekkür ederiz.

Biz Araştırmadan Doğruları öğrenmeden Haber yapmayız; Geçtiğimiz Kasım ayında meslektaşım bir kardeşim Trabzon’un doğusundan Çaykara İlçesinden olan medya mensubu Kemal Çuman tarafından kaleme alınarak yaşanmış gerçek hayat hikâyelerini Cumhuriyetimizin 100. Yılında ‘’Haykırışlar’’ kitabıyla okuyucularıyla buluşturmuş. Bu eserden bir tanede bana hediye etmişti. Bende bu eşsiz bir şekilde hazırlanan eserin içerisindeki bazı yaşanmış olayların siz okuyucularımız ile paylaşmak istemiştim ancak bazı üstün zekâlı İlçemiz sakinleri yapmış olduğum paylaşımların yanlış yalan ve olmayan bir şeyleri yazdığımı ve onlara yalan haber olarak yanlış bilgi ulaştırdığımı söyleyince bende bu sefer bu söylemlerin onlara doğruluk derecesini anlatmak için bir dizi çalışmalar  yaparak yazdıklarımın doğru olduğunu teyit etme gereğini duydum.

İfakat Karagöz Annenin Evine Konuk Olduk; Meslektaşımız Kemal Çuman tarafından kaleme alınan haykırışlar eserinde yer alan Geyikli mahallesinin ilk kadın azası İfakat Karagöz diye haberimizin içerisinde yer almıştı 15 Kasım 2023 tarihli ‘’ Geyiklinin İlk Kadın Azasını Açıklıyoruz’’ diye haber başlığımız ile okuyucularımıza duyurmuştuk. Bu paylaşıma konu olan Annemizin evladı Hüseyin Karagöz aynı zamanda bu eşsiz eserin hazırlanmasını sağlayan Kemal Çuman ile aynı kurumda çalışma arkadaşları olduğunu bunu 88 yaşındaki İfakat Karagöz annenin evladı söylüyor.

Hüseyin Karagöz Annesini Anlatıyor; Benim doğduğum yıllarda olsa gerek ben büyüyüp delikanlı yaşlarına  gelince 2010 yılında 85 yaşında aramızdan ayrılan ve Geyikli köyüne çok hizmetlerde bulunan o zamanki yokluklar içerisinde muhtar olan Hacı Ali Demirbaş oğlum Hüseyin benim ilk muhtarlığım dönemlerinde İfakat Annende benim İlçenin belki de ilk kadın azasıydı. Belki aza olarak köylerde dolaşmadık ancak hayat mücadelesi gereği komşularımızı bu zor günlerde gönlünü almasını iyi bilen bir muhtarın ihtiyar heyeti azası gibi yardımcı olduğundan bende anneni benim azam derdim. Bunu da sana anlatmanın nedeni ilerleyen zamanlarda bizler zamanımız gelince ebediyete intikal edince hatırlarsınız dediğini İfakat Karagöz’ün oğlu Hüseyin Karagöz haber editörümüze anlattı. Annesini o yıllarda mahalle muhtarının aza olarak düşündüğünde Atatürk’ün kadınlarımıza seçme ve seçilmeyi göz önüne alarak güzel düşünülmüş bir olay dediğini ve Haykırışlar kitabında yer alan Annesi ifakat Karagözün yaşamındaki bu anlamlı anısını paylaştığını anlattı.

Trabzon Şalpazarı İlçesine bağlı Geyikli mahallesi sakinlerinden İfakat Karagöz ile yapılan yaşamın içinden söyleşide ben yeri geldi Geyikli köyünde muhtar azalığı da yaptığını bizlerle bilgi paylaşımında bulunmuştu.

1930 Türkiye yerel seçimleri, Eylül ve Ekim aylarında gerçekleştirilen Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki ilk çok partili seçimdir. Belediyeler Yasası'nın 4 Nisan 1930 tarihinde yürürlüğe girmesinin ardından yapılmaya başlandı. Bu seçimlerin önemli bir özelliği de kadınların da ilk kez seçme ve seçilme hakkına sahip olmasıydı. Nitekim seçimlerde kadın-erkek ayrımı yapılmaksızın 18 yaşını tamamlamış olan tüm vatandaşların seçme, 25 yaşını tamamlayanların ise seçilme hakkına sahip olması kanunla birlikte gerçekleşti.

Halkın Efsane Muhtarı Aynı Zamanda Bir Şehit Babasıdır; Yurdumuz genelinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından başlatılan seçme ve seçilme muhtarlık seçimleri yapılmaya başlandı. Trabzon Şalpazarı İlçesine bağlı Geyikli mahallesi 1925 doğumlu olan Hacı Ali Demirbaş 7 Haziran 1967 yılında Geyikli mahalle muhtarı seçildi ve ara vermeden o günün şartlarına göre 1984 yılına kadar muhtarlık yaptı.

Muhtarlığı Döneminde İlklere İmza Attı; Trabzon Şalpazarı İlçesine bağlı Geyikli mahallesi sakini halk arasında yaptığı hizmetlerden dolayı efsane muhtar olarak tanınan Hacı Ali Demirbaş 1925 yılında doğdu 26 Nisan 2010 yılında 85 yaşında vefat etti.

Efsane muhtar aynı zamanda bir şehit babasıdır. Merhum Hacı Ali Demirbaş’ın 1950 doğumlu oğlu Mustafa Demirbaş 26.11.1974 tarihinde Mersin’de nöbet esnasında denize düşerek boğulması sonucu şehit olmuştur.

Şalpazarı Geyikli’nin Efsane Muhtarıyla Sağlığında Yapılan Röportajı yayınlıyoruz; Trabzon Şalpazarı İlçesine bağlı Geyikli mahallesi sakinlerinden halk arasında Şehit Babası Efsane muhtar olarak tanınan yokluklar içinde 17 yıl ara vermeden Geyikli köyüne yaptığı hizmetler ile hala günümüzde anılmaya devam eden 26 nisan 2010 yılında aramızdan ayrılan Hacı Ali Demirbaş’ın vefatından önce kameraya görüntüsünü çeken Nurullah Bayraktar ile montajını yapan Kamil Bayraktar’dan alınan izin ile konuşma videosunu siz değerli okuyucularımız için aldık aşağıdaki bölümde bu önemli açıklamaları izleyebilirsiniz.

Belki Karagözün azalığı ile Muhtarın alakası ne diye düşünebilirsiniz onu da açıklıyoruz

Bizler bize gelen bir kelimeyi değerlendirerek edinilen resmi kaynaklar doğrultusunda yaptığımız habercilik gereğinde İfakat Karagöz annenin 1967 yılından 1984 yılına kadar 12 Eylül ihtilalinde bile muhtar olarak görevde bulunan merhum Hacı Ali Demirbaş’a ait bazı bilgileri oğlu Alaattin Demirbaş’a ulaşarak ondan derledik. Oğlunun anlatımlarını da yutup sayfasına aldığımız izinle yüklediğimiz video görüntülerinden takip edebilirsiniz Bu arada yokluklar içerisinde 17 yıl muhtarlık yapan merhum Şehit Babası Efsane muhtarımızı rahmetle anıyoruz..

Kamil & Nurullah Bayraktar’a katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.