Beşel: Ülkemizdeki En Önemli Terörlerden Bir Tanesi De Gıda Terörüdür

Beşel: Ülkemizdeki En Önemli Terörlerden Bir Tanesi De Gıda Terörüdür
Trabzon Haber
Trabzon Haber
23 Ağustos 2023 Çarşamba 22:42

Trabzon Tonya Belediye Başkanı Osman Beşel ve tertip komitesi üyeleri Büyükliman Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Aydın Gelleci ve üyeler tarafından karşılandı. Hikmet Aksoy Lokalindeki basın açıklaması öncesi Başkan Geleci, Büyükliman Bölgesi ve Tonya İlçemiz tarihi kimliğinin yanı sıra coğrafi işaret tecilli markalarıyla ön plana çıkan bölgemizdir. Bunlardan biride Tonya Tereyağı ve adına yılardan beri düzenlenen Tonya Tereyağı Kültür ve Sanat Festivalinin bu yıl da 20. Si gerçekleştirilecek herkesin katılımlarını bekliyoruz dedi.

Tonya Tereyağı Özelliğini Muhafaza Ederek Üretilmeye Devam Edilmektedir; Osman Beşel yaptığı açıklamada şu ifadeleri kaydetti:“1888 yılı Osmanlı Salnamelerinde Trabzon Tereyağı olarak tanımlanan tereyağının Tonya’da üretildiği ve Tonya üzerinden Vakfıkebir’e, Vakfıkebir üzerinden Trabzon’a, Trabzon’dan da İstanbul’a hatta bütün Türkiye’ye nakledildiği yazılmıştır. Trabzon Tereyağı olarak bilinen ve esas yerinin yani menşeinin Tonya ilçemiz olduğu o gün kayıtlar altına alınmıştır. Tonya Tereyağı o günkü kalitesini hiç bozmadan, kaliteli üretimine devam ede gelmiş ve bu gün hala aynı kalitede doğallığını muhafaza ederek Tonya Tereyağı özelliğini muhafaza ederek üretilmeye devam edilmektedir” dedi.

Bu süreçte adına bu yıl 20. Sini düzenleyeceğimiz festivallerden 19 tanesi yapılmış 26-27 Ağustos 2023 tarihlerinde bu yıl 20.sini icra edeceğiz. Bu süreçte çok ödüller almış, 2018 yılında Türk patent ve Marka Kurumunun müracaatlarımız inceleme ve tetkikler sonucu Coğrafi Tescil işareti almış ve kadimden beri süre gelen kalitesini, hala muhafaza ettiği ve bu kalitenin özelliklerinin diğer tereyağlarından çok farklı olduğu Türk Patent ve Marka Kurumunun tespitleriyle de tescil edilmiş oldu.”

“Ülkemizdeki En Önemli Terörlerden Bir Tanesi de Gıda Terörüdür” Tonya İlçesi geçimini hayvancılıkla sağlayan ilçelerin başında geldiğinin altını çizen Başkan Beşel, “Zaman içerisinde Türkiye’nin genelinde paralel olarak hayvancılık her ne kadar azalmış gibi görünse de Tonya Halkının geçimi öncelikle hayvancılık ve ondan doğan süt ve süt ürünleri ki özellikle tereyağından elde ettikleri gelir ile şu anda ağırlıkla devam etmektedir. Tarım hayvancılık sonrası ikinci planda gelmektedir. Amacımız tarihten beri süre gelen bu kalitenin ülkemizde gıda terörünün insan ne kadar zarar verdiği bilinciyle ülkemizdeki en önemli terörlerden bir tanesi de gıda terörü olduğu bilinciyle bu kalitenin, bu güzelliğin insanlara faydalı yönünün piyasada her yıl yeniden hatırlatılması, yeniden tekrarlanması farkında lığının yeniden yaşatılması ve bu vesile ile bu amaç adı altında yöre halkımızın ilçemizde bir araya gelerek birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularımızın en güzel şekilde yaşanılması festival kapsamında bu güne kadar kurduğumuz ve kuracağımız horon halkalarında güzel enerjimizin, ellerimizi tutarak, omuz omuza vererek enerjimizin bir birimize aktarılması ve hem bir şenlik hem de kültürümüzün tanıtılması, en önemlisi tereyağımızın varlığının ve kalitesinin özelliklerinin bir daha Türkiye ve dünya çapında hatırlatılmasıdır” ifadelerini kullandı.

Başkan Beşel sözlerine şöyle devam etti: “Tonya Kaymakamlığı, Tonya Belediye Başkanlığı, Tonyalılar Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğimiz, Tonya Esnaf Odamız, Tonya Süt Fabrikamızın birlikteliğiyle 20. Festivalimizi hafta sonu icra edeceğiz. Cumartesi günü çelenk sunma töreni ile başlayan etkinliklerimiz Cumartesi ve Pazar Akşamları Şehit Güner Anadolu Lisesi bahçesinde devam edecektir. Öncelikle festivalin hayat bulmasında emeği geçen bütün çalışanlarımıza, Özellikle sponsorlarımıza çok teşekkür ediyorum. Bu birlik ve beraberlik meselesidir. Hem Festivalin icarsında çalışma birliği hem de maddi boyutlu karşılanmasında birliktelik gösterisidir. Sponsorlarımızın verdikleri paralar mutlaka yöremize hizmet olarak dönecektir.

Bu yıl 20.si yapılacak olan festivalimiz sağlık, huzur, mutluluk, birlik ve beraberlik ile güven içerisinde icra edilmiştir. Bu yıl daha huzur içerisinde daha güven içerisinde daha kaliteli bir şekilde icra edilmesi için çalışmalarımız gayretimiz, bütün gücümüzü sonuna kadar kullanarak devam etmektedir. Halkımızın bu güne kadar festivalimizin huzurlu geçmesinde sağladığı hassasiyete teşekkür ediyorum. Bu yılda aynı hassasiyetin daha fazlasıyla ve medeni konuda bir adım daha ileriye gitmekteyiz. Huzurumuzun, birlik ve beraberliğimizin, bize sağladığı güzelliğinin farkında lığını her gün biraz daha fazla yaşamaktayız.

Sanatçıların ağırlıkla yöresel sanatçılardan olduğuna değinen Başkan Beşel, sanatçılarımız şenliğimizi doyurucu mahiyette yaşatacak şekilde düzenlenmiştir. Siz basın mensuplarının aracılığıyla bütün Trabzon Halkımızı özellikle Büyükliman Bölgesi Halkımızı bu birliğimize beraberliğimize katılmaya davet ediyorum. Kadimden beri gösterdiğimiz bu kardeşlik acı ve tatlı günlerimizi paylaşarak acılarımızı azaltmak, güzelliklerimizi çoğaltmak girişimimiz ve güzelliğimiz nazar almasın inşallah bu festivalde de bir daha yaşanacak. Bizler huzurlu ve mutlu edecektir. Sizleri Tonyamızın, Büyükliman Havzasının misafiri olarak Festivale davet ediyorum. Bütün ülkemiz halkını da içerisinde Tonya Sütünden başka hiçbir madde olmayan özenle üretilmiş halkımızın tüketimine hazırlanmış Tonya Tereyağı ve Tonya Süt ürünlerini kullanmaya davet ediyorum. Sağlığı tasarrufu olmaz Tereyağımızda ve onun yanında üretilen süt ürünlerimizde hiçbir katkı maddesi yoktur. Halkımız güvenli, huzur içerinden emin bir şekilde bu ürünlerimizi tüketebilir.

2018 yılında alınan Coğrafi İşaretli ürün sadece Tonya Süt Fabrikamızda üretilmektedir. Coğrafi İşaret belediyemiz tarafından alınmıştır ve kullanım hakkı sadece Tonya Süt fabrikamıza verilmiştir. Bunun dışında üzerinde coğrafi işaret bandrolü olmayan hiçbir ürünün Tonya Tereyağı veya Tonya Süt Ürünleri mamulü olduğu konusunda bir garanti verme şansımız yoktur. Tonya tereyağının dünyanın en saf en temiz ve en leziz, en kaliteli süt ürünü olduğu konusundaki iddiamı bir kez daha yeniliyorum.”

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.