115 YILLIK BİNA EĞİTİME HİZMET VERİYOR

115 YILLIK BİNA  EĞİTİME HİZMET VERİYOR
Mustafa ÖZCAN
Mustafa ÖZCAN
18 Eylül 2021 Cumartesi 22:25

1906 yılında ilçenin önde insanları tarafından askeri kışla olarak yaptırılan taş bina 73 yıldır Milli Eğitim camiasına hizmet ediyor.

 

Trabzon’un Vakfıkebir İlçesi Kemaliye Mahallesi’ndeki taş bina, 1906 yılından 1933 yılına kadar askeri kışla olarak kullanılan ve ilçede 2 ilkokul 3 köy okulu varken 1947 yılında askeri kışla olarak kullanılan binanın dönemin kaymakamı ve ilçe yönetimi tarafından tadilatı yapılarak 1948 yılında özel ortaokul yaptırma derneği tarafından yöre halkının da katkılarıyla 1948 yılında özel ortaokul olarak hizmete açıldı.

Okul, 1948-1949 eğitim-öğretim yılında 8 Kasım 1948 Salı günü Trabzon Valisi Necmettin Ergin, Milli Eğitim Müdürü Naci Berköz ve Kaymakam Enver Karay’ın katılımları ile “Özel Ortaokul” statüsünde eğitim öğretime başlamış; okul müdürlüğüne Atifet Özinan getirildi. 49 öğrencisiyle aynı tarihte birinci sınıflara ilk dersi, Vakfıkebir Cumhuriyet Savcısı Nafiz Yurdagül verdi. Her geçen gün öğrenci sayısında önemli artışlar oldu.

Resmi devlet okulu olarak eğitim öğretime 9 Kasım 1949’da başlandı. Ortaokulun müdürlüğüne Remzi Doğar tayin edildi, branş öğretmenleri ise peyderpey olarak atandı.6 ay özel okul olarak eğitim öğretime devam eden okul, 1949-1950 eğitim-öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığı’na devredilerek resmi devlet okulu haline getirildi.. Ortaokul, ilk mezunlarını 1951 yılında verdi.

1965 yılına kadar kesintisiz devam eden ortaokul, aynı tarihte açılan lise ile aynı çatı altında eğitim-öğretime devam etti. Artan öğrenci sayısından ötürü ihtiyaca cevap veremeyen binayı genişletmek zorunluluğu doğdu.1958 mali yılında gönderilen ödenek üzerine 25 Kasım 1958 tarihinde yeniden kurulan Ortaokul Yaptırma Derneği’nin girişimleri ile yeni ek binanın ihalesi yapılmış ve temeli atılmıştır. Sonradan gönderilen ödeneklerle binanın inşası kısa zamanda bitirilmiştir.

1965 yılında özel lise statüsüyle açılan okul 1 yıl “Özel Lise” olarak faaliyet gösterdi.  Okulun müdürlüğüne Ümit Gürses atandı. Bir yıl maaşını koruma derneği ödedi.  Okulun gelir ve giderlerini dernek ve okul aile birliği karşıladı. 1966 yılında özel lise, Milli Eğitim saflarına geçerek, ortaokul ve lise 1983 yılına kadar bir çatı altında devam etti.

Yapı tamamen kesme taştan inşa edilmiş iki katlı kargir bina 1991 yılında çıkan yangın ile hasar görmüş daha sonra restore edilerek yine okul ek binası olarak kullanıma başlandı. Birinci dünya savaşı sırasında Rus savaş gemileri tarafından atılan top mermilerinden bir şarapnel parçası binanın kuzey yönündeki birinci katta delik açtı. Delik halen günümüzde çıplak gözle görünmekte.

1906 yılında askeri kışla olarak yapılan ve daha sonra özel ortaokul ve lise olarak kullanılan taş bina halen Gülbaharhatun Anadolu Lisesi ek hizmet binası olarak eğitim camiasına hizmet veriyor.

Haber Kaynağı;Gazete Vakfıkebir

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.