Kışın Ayı Yazın Biz Çalışıyoruz

Kışın Ayı Yazın Biz Çalışıyoruz
Trabzon Haber
Trabzon Haber
31 Temmuz 2023 Pazartesi 23:09

Gümüşhane’ye bağlı Özkürtün Damlıköy muhtarı Muhammet Gültepe her geçen gün çoğalan ayı saldırılarından artık bıktık. Bizlere verdiği zararı karşılamakta zorlanıyoruz. Kışın ayı çalışıyor yazın biz çalışıyoruz ayının kırıp döktüklerini onarmakla geçiyor ömrümüz.

BİZİM BURAYA ÇOK KAR YAĞIYOR; Bizim burasına kışın çok kar yağmasının nedeninden dolayı ayıların saldırısına uğruyoruz. Biz de boş durmuyoruz teknolojiyi kullanarak bu ayılara önlem almaya çalışıyoruz. Görünen kamerayla beraber cisimlere duyarlı olan kamera insanları ve hayvanları gördüğü zaman bağırıyor.

Kameranın görmüş olduğu cisimlerin karşısında alarm ötmesiyle beraber ayılar ve hayvanlar buradan kaçıyorlar. Hayvanları teknoloji sayesinde püskürtüyoruz. Kış şartlarımız çok ağır olması nedeniyle buralarda kar kış çok oluyor. Damlıköy yaylamızda ibadet yapmak için bulunan camimize de ayı girdi. Köy camisinin camlarını ve bu köydeki bütün evlerin camlarını kırdı burası 180 hanelik bir köy bu 180 hanenin 80 ile 90 hanesine girerek evlere zarar veriyor biz de bu tip teknolojik çalışmalardan yaralanmaya çalışıyoruz.

https://youtu.be/zSMPRSAdieM

AYI BENİM KAHVEHANEMİN CAMLARINI KIRMIŞTI; Hatırlanacağı gibi  bu ayı benim yakamı bir türlü bırakmıyor bundan 2 ya da 3 yıl önce Sazalalanı yaylasında bulunan kahveye girerek burada da bana büyük zarar vermişti. Galiba bu ayı artık beni tanıyor diyen muhtar Gültepe ayılardan bir türlü kurtulamadığını belirtti.

Sazalanı yaylasında buluna kahvehanenin camlarını kırmıştı. İçeriye giren ayı buzdolabında bulunan ne kadar malzeme varsa hepsini sağa sola dağıtmıştı. Kışın ayının vermiş olduğu zararları karşılamak için yazın biz çalışıyoruz. Biz ayının kendine zarar vermiyoruz kışkırtmak için teknoloji kullanıyoruz.

İNSANA VE CİSİME DUYARLI CİHAZIMIZ HAYVANLARI KIŞKIRTIYOR; Damlıköy muhtarı Muhammet Gültepe konuşmalına şöyle devam ediyor. Hayvana ve cisime duyarlı kameralarımızın alarmı onları görünce çalışınca kokarak buradan uzaklaşıyorlar. Burada bir görüntüleme kameramız var birde cisimlere hareket halinde ses çıkartan kameralarımızın onları zarar vermeden korkutuyoruz.

BİZ MUHTARLIK OLARAK BURADA ÖNLEM ALIYORUZ; Damlıköy muhtarı Muhammet Gültepe muhtarlık olarak kendi köylüleriyle beraber bir araya gelerek aç kalan ayıların karınlarını doyurmak için epeyce yem yiyecek alarak ormanın muhtelif yerlerine bıraktık.

Gittikçe artmaya başladılar zarar vermeleri çoğaldı. Tabi vatandaşlarımızın maddi duru iyi olmadığından ayıların artarak evlerine zarar vermesinden kurtulmak için muhtarlık olarak bizden ve yardım talep ediyorlar.Bizde ilgili yerlere buradan sesimizi duyurmaya çalışıyoruz.

 DAMLIKÖY MUHTARI ANLATIYOR; Gümüşhane Kürtün İlçesine bağlı 180 hanenin yaşadığı Damlıköy muhtarı Muhammet Gültepe son zamanlarda artan ayı saldırıları hakkında  konuşmasına şöyle başlıyor. Bu yaptığımız kameralı teknoloji çalışmalarımız ile ayıları buradan uzaklaştırmaya çalışıyoruz. Biz elimizden geldiği kadar yem bırakıyoruz bırakmasına ancak onlar buralardan geriye gitmiyorlar. Arkadaşlarımızın arı kovanları ayı saldırısı oldu geriye püskürtüldü ancak ayıları öldürme imkânı kesinlikle olmadığını belirtti muhtar Gültepe.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.