EKONOMİK KRİZ 28. ACISU BAHAR BAYRAMINDA FARK EDİLDİ

EKONOMİK KRİZ 28. ACISU BAHAR BAYRAMINDA FARK EDİLDİ
Trabzon Haber
Trabzon Haber
10 Mayıs 2022 Salı 19:41

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Himayelerinde Şalpazarı Kaymakamlığı ve Şalpazarı Belediyesi tarafından düzenlenen Şalpazarı ilçesinin Acısu mevkiinde 2022 Hıdrellez Kültür ve Bahar Bayramı Şenliği yapıldı. Trabzon’un Şalpazarı ilçesinde yaz aylarının başlamasıyla yörede yaygın olarak düzenlenen yayla şenliklerin ilki Acısu Hıdrellez Bahar Şenliğidir.

Pandemi Sonrası Karadeniz’in İlk Şenliği; 8 Mayıs 2022 Pazar günü Trabzon Şalpazarı İlçesine bağlı doğal maden suyundan ismini alan Hıdrellez ve Bahar Bayramı kutlaması  yapıldı.  2019 yılında Ramazan ayına rastlamasından dolayı yapılamamıştı. Akabinde Covid-19 ölümcül virüs önlemleri gereğince 2020 ve 2021 yılları arasında Acısu Hıdrellez ve bahar Bayramı Şenliğine iki yıl ara verilmişti.

Program Sunumunu Yanık ve Erata  Yaptı; İlçemiz Sayvançatak Dernek Başkanı Erol Yanık ve Ali Erata taraından ortaklaşa bir kültür şenliği sunumu yapıldı.

Trabzon Büyükşehir’e ait mehteran takımı  gösterisi yapıldı.  Şalpazarı  Belediyesinin 4 Mevsim Ödülü  Fotoğraf sanatçılarının ödül ve plaket takdimi yapıldı. Bölgeyle özleşen  yöresel sanatçı şenliği ile bir yılı Ramazan  iki yılı Pandemi olmak üzere 3 yıllık Şenlik özlemi de son bulmasıyla horon alanında katılım sağlayanlar gönüllerince doyasıya eğlendiler.

Şalpazarı Belediyesinden Anneler günü kapsamında yılın annesi olarak belirlene Ayşe Yanık öncülüğünde tüm annelerin ve Anne adaylarının anneler gününü kutlayarak Ayşe Yanık’ın elini öperek ona bu özel günün anısına çiçek takdim etti.

Şalpazarı Belediyesinin daveti üzerine çevre ilçe Belediye başkanları ve dernek başkanları organizasyona renk kattılar. Şenlikte ayrıca kültürel ve yöresel boyutlar ön plana çıktı.Acısu Bahar ve Hıdrellez Bayramının vaz geçilmezleri arasında yer alan yöresel keşkek ikramında unutulmayarak misafirlerin bu yöresel tadı tatmaları sağlandı.Şalpazarı Acısu  Bahar ve Hıdrellez kutlama alanını dolduran renkli  yöresel elbiseli bayanlar adeta uzun ve stresli hastalığın ardından böyle bir şenlik bize ilaç gibi geldi dediler.

Ekonomik Kriz Acısu Şenliğini Etkiledi

Pandemi sonrasında Karadeniz Bölgesinin ilk Kültür Şenliği olan  1 yıl Ramazan ayı, 2 yıl Pandemiyle mücadele olmak üzere 3 yılın ardından yoğun bir katılımın sağlanması bekleniyordu ancak son zamanlarda yaşanan ekonomik kriz 28. Acısu Hıdrellez ve Bahar Bayramı kutlamasında fark edildi. Ekonomik alarak geçmiş yıllara oranla İlçe ve Ülke biraz daha fakirleştiğinden  tahmini katılım beklentisi gerçekleşmedi.

Bundan Sonra Yayla Şenliklerine Katılım Az Olur

Bunu şöyle bir örnek ile özetlemek gerekirse katılımcı kendi aracıyla Trabzon’dan Acısu Şenlik Alanına gidiş dönüş gelmek istediğinde 200 km yol yapacak bir aracın ortalama100 km’de 7 litre benzin yada mazot fark etmez yakıtını hesap edersen 20 litre olarak baz alındığında sadece yakıtı 500 tl yapıyor bu vatandaşın burada gün boyu katılımlarla beraber yemek yediğini hesap ettiğimizde  artık eskisi gibi yayla şenliklerinde kalabalık katılım aramak zor  gibi gözüküyor.

Yöresel Elbiseli Ağasarlı Kızların Görüntüsü Muhteşemdi

Geçmiş yıllardaki ezici kalabalık olmasa da yine de katılım sağlayanlar yöreye özgü yöresel elbiselerini giyerek festival alanına geldiler. Kimisi çocuklarını gezdirdi, kimisi fırsat buldukça horon halkasına katılarak horon oynadılar.

Şenlikler Bizlerin Tek Eğlencemizdir

Şalpazarı Acısu Hıdrellez ve Bahar şenliğine  Şalpazarı Dereköy mahallesinde ikamet eden Hanife Yılmaz isimli Anne de 4 kız evladını yöresel elbiselerini giydirerek Şenlik alanına getirdiğini Annelerimize bize küçüklüğümüzden beri bizlere getirdiği bu şenlik alanlarına bende Annemden gördüğüm gibi kızlarımı getirdim buradan tüm annelerimizin anneler günü kutlu olsun dedi.

Yanık  Bilgilendirici Anonslarla Halkın Gönlünü Kazandı

Sunucu Yanık Zaman Zaman  Analarımızın Anneler Gününü kutlama mesajları ve iki yıl önce aramızdan ayrılan bu kültür şenliklerinin vaz geçilmezi Hüseyin Aydın’ı ismini tekrarlaması da katılımcıların hatırlanmasını sağladı.

En Önemlisi Her Hangi Bir Kaza Yaşanmadı

Karadeniz Bölgesinin 1 yılı Ramazan ve 2 yılı Pandemiyle mücadele kapsamında 3 yıldır yapılmayan 28. Acısu Hıdrellez ve Bahar Bayramına katılım sağlayanların sağ salim ulaştıkları Şenlik alanından  aynı şekilde huzurlu bir şekilde evlerine ulaşmasıyla her hangi bir taşkınlığın yaşanmadığı bazı sıkıntılar yaşanmış olsa da güzel eğlence kültü oldu.

Kolluk Kuvvetlerimize Teşekkürler

28. Acısu Bahar ve Hıdrellez kutlama öncesinden ve kutlama şenlik bitimize kadar gerek İlçe merkezindeki Kolluk Kuvvetleri gerek Şenlik Alanının güvenini yapan kolluk kuvvetlerinin titiz çalışmasıyla İlçe halkının güvenliğini sağladıkları için onlara da teşekkür ederiz.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.