Kadırga Açık Camiye 22 Yıl Önce Yapılan Çift Minare Açık Caminin Nazarlığı Oldu

Kadırga Açık Camiye 22 Yıl Önce Yapılan Çift Minare Açık Caminin Nazarlığı Oldu
Trabzon Haber
Trabzon Haber
21 Temmuz 2023 Cuma 08:07

Yazılı kaynaklara göre, 1461 yılında bölgeyi Osmanlı topraklarına katan Fatih Sultan Mehmet, bir arkadaşının mezarını ziyaret etmek için Kadırga Yaylası’na gitmiştir. Cuma namazını yaylada kılmak isteyen Padişahın belirlediği alan taşlarla çevrilmiştir ve Cuma namazı bu alanda kılınmıştır. Bu açık hava ibadet alanı uzun yıllardır bölge insanı tarafından Temmuz ayının üçüncü Cuma günü ziyaret edilmekte ve bu alanda Cuma namazı kılınmaktadır.

22 Yıl Önce Yapılan İkiz Minare Açık Caminin Nazarlığı Oldu; Tarihi Üstü açık Cami 21 Temmuz 2023 Cuma günü 562. Defa Kadırga Yaylası çokluk haftasına ev sahipliği yapacak. Kenarları hayvanların girmemesi için kalın duvar ve bir adam boyu yüksekliğinde duvarlarla çevrili olan açık caminin namaz kılınan yöne doğru yapılan iki minare açık camiye ayrı bir güzellik katmış.

Minare Ustası Büyüklerinden Duydukları Caminin Yapılışını Anlatıyor; Hacı Mehmet Diner yaşlılarından öğrendiğine göre ben çocukluk çağlarımda çocuklarla beraber oyun oynamayı sevmezdim. Hep benden büyük yaşlıların dost sohbetlerinde anlattıkları sohbetlere kulak misafiri olurdum. Benim yaşım 83 buraya cami yapılmadan evvel  bir alim var imiş bu alim vefat etmiş. O zamanlar tarih tutulmadığından bilinmiyor.  Ağızdan ağıza, dilden dile zamanlar boyundan günümüze kadar geliyor. Benim duyduğuma göre bu vefat eden alimin hanımı da alim imiş bir gece rüyasında vefat eden alim kocası eşine rüyadan sen git bir dağa cami yap diyor. Kadın rüyasındaki eşinin söylemi üzerine bir ekip ile beraber  buralara geliyor geziyor buraları cami yapılacak yer olmadığından geldiği köyüne dönüyor.Geri dönen kadın o akşam vefat eden alim eşi ona yine rüyasında ona gözüküyor.

Açık Cami iki Suyun Ortasında; Rüyasında tekrar hayatta olan eşine gözüken alim o dolaştığın dağlarda iki tane su var suyun olduğu alana yapılacak cami diyor. Kadın ekibiyle beraber buraya tekrar geliyorlar. Burada Cami yapılacak alanı keşfederek çalışmaya başlıyorlar. Zengin olan kadın kocasının vasiyeti üzerine bu çimene yapılmasına karar verdikten sonra ve bölge gençlerine taş toplatarak bu açık camiyi buraya yapıyor.

Merhum Alimin 2 Suyun Arasına Yapın Sözü Doğru Çıktı; Tarihi Kadırga açık Caminin yapılmasına vesile olan merhum alimin gece rüyasında 2 suyun arasına cami inşa edileceğini söylemesi gerçek oldu. Kadırga tarihi açık camiye minarenin yapım ustası Hacı Mehmet kendime göre sağımdaki minareyi yapacak olduğumuz alanda su olduğunu gördük ve ona göre minare oraya o minareyi öyle yaptık. Kendime göre soluma yaptığım minarenin tabanı değil de 3 metre solunda bileğim kalınlığında su çıktı o suları da toplayarak solda su deposuna toplayarak bu iki minarenin inşaatını sorunsuz şekilde tamamladık. Burada şunu belirteyim bundan yıllar önce iki suyun arasına açık cami yapın demelerinin gerçekleriyle tanışmış oldum.

İki Minare 1 Yıl İçinde Tamamlandı; Trabzon’a bağlı Şalpazarı İlçesi Güdün Mahallesi  sakinlerinden 1940 doğumlu 83 yaşındaki Minare ustası Hacı Mehmet Diner Kadırga acık camisine Yine Şalpazarı İlçesine bağlı Geyikli sakini Samsun’da din görevlisi görev yapan halk arasında Bayraktar Hoca diye tanınan Muhammet Bayraktar’ın topladığı para desteği ile minare inşaatına 2000 yılı yayla şenliği haftasında yapılmasına kara verilmiş bir yıl sonra 2001 yılı Kadırga yala şenliği zamanına iki minare yapımı tamamlanmış olduğunu belirtti minare ustası Diner.

Bu Camide Namaz Kılan Sıkıntılarından Kurtulur; Tarihi Kadırga açık camisine minareleri yapan usta Hacı Mehmet Diner konuşmalarına şöyle devam ediyor. Burada gördüğünüz bu güzel görünüm katan minareler daha önceden yapılmamıştı. Biz bu minareleri yapmak için bir karar aldık ve bu minarelerin yapılmasında maddi destekte Şalpazarı Geyikli mahallesinden olan Samsun’da ikamet eden imam hatipli Bayraktar Hoca olarak tanına Muhammet Bayraktarın desteği ile minarelerin ilkinin yapımına başladık. Önce sağ taraftakini yaptık ancak tek olduğundan güzel gözükmeyince bu sefer soluna da minare yapınca üzerindeki taşlarla çevrili tarihi açık cami artık Kadırgadaki ikiz minareli cami diye isim yapmaya başladı. Bizde bu eserin ustalığını yaptığımızdan dolayı gururlanmaya başladık. Burada namaz kılmak insanın içindeki sıkıntıları atıyor insan ferahlıyor. Hava bozuk olduğu zamanlar namazı kılıp selam verene kadar yağan yağmur seni ıslamıyor ancak namaz bittikten sonra ise yağmur kendini bir anda bırakıyor. Burası böyle bir yer var Allah’ın bir hikmeti vardır.

Yaptığım Minarelerin Sayısını Bilmiyorum; Kadırga açık camiye ikiz minare yaparak bir anda açık camiye bir başka güzellik katılmasını sağlayan usta şu ana kadar yurdun her yerinde sayısını bilmediğim çok minareler inşa ettiğini söyledi.

Buranın Cihazlarını Ücretsiz Tamir Bakımını Yapıyorum;Çocukluğumdan bu yana hep buradayım bu yaylardayım tabi bizim de bir gurbet hayatımız oldu 40 yıla yakın ancak son 30 yıldır hep burada yaylada yaşıyorum. Bu tarihi açık Caminin hizmetini yapıyorum şimdi hep buralardayım.

Açık Camide bulunan cihazları bozulursa  alıyorum ücret talep etmeden yapıyorum. Hoparlörlerini ücretsiz tamir yaptırıyorum. Elimden geldiği kadar buraya hizmet ediyorum inşallah benden sonrada buraya bir hizmet eden olacaktır.

İkiz Minareyi Yapan Minareden Bahsedilmiyor Diyor;Tarihi Kadırga yaylasında bulunan  açık Camiye bundan 22 yıl önce yapılan ikiz minarenin camiye ayrı bir güzellik kattığını söyleyen minare ustası Hacı Mehmet Diner buraya hava şartları el verdiği sürece çok gidip gelen oluyor Cami ve minarenin fotosunu çekiyorlar ancak minarenin ne zaman yapıldığı ve kimler tarafından yapıldığına dair bir bilgi paylaşımına sahip olmuyorlar.

Kadırga Karadeniz’in Can Damarı; Tarihi Kadırga yaylası açık camiye minareleri yaparak ayrı bir görünüm kazandıran minareci buraya haber ve röportaj için gelenler buradaki görseli çok az gösterip hemen geçiştiriyorlar. Aslında Kadırga açık Camisi ve Kadırga yaylası Karadeniz Bölgesinin can damarıdır. Buralardaki bu görüntüleri bu manzaraları izlediğinde içindeki sıkıntını gideriyorsun ancak bu millet bunu fark edemiyorlar inşallah bundan sonra idrak ederler.

Tarihe not düşülecek bir habere imza attık İHA Ekibi olarak bu haber bütün ulusal ve yerel gazete web sayfalarının yanı sıra ulusal tv kanallarında video haber olarak yer aldı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.