ŞALPAZARI'NDA SALEP ÜRETİMİNE BAŞLANDI

ŞALPAZARI'NDA SALEP ÜRETİMİNE BAŞLANDI;

 ŞALPAZARI'NDA SALEP ÜRETİMİNE BAŞLANDI
Mustafa ÖZCAN
Mustafa ÖZCAN
03 Ocak 2021 Pazar 12:55

Trabzon’da bir ilk arazilerin küçük oluşu ve tarıma elverişli arazi yeterli olmadığından  fındığa ek gelir kaynağı olarak ilk defa oluşturulan getirisi yüksek Salep tarlası Şalpazarı İlçesinde Akçiriş, Geyikli ve Üzümözü mahallelerinde oluşturulan bahçelerde salep fide dikimi yapıldı.

Akçiriş Mahallesindeki Örnek Bahçede aynı yıl içinde 2. Dikimi de Deneyeceğiz;Şalpazarı Tarım ve  Orman Müdürü Rasim Erkan salep dikim bahçesinde yaptığı açıklamada burada iklim  şartları diğer salep bahçelerine göre daha elverişli toprak verimliliğini de göz önüne alırsak Aralık ve Ocak ayında diktiğimiz Salep fidesi Mayıs 15 ve Haziran 15 arasında hasat yaparak bu hasat yapılan bahçedeki yumruların ikisini alıp birini dikim için ayırmamızın ardından ikinci sürgünü de aynı yıl yapılacak bir bahçe olarak belirledik.

Bölgeye yayarak Köyden Kente göçü engellemek için salep hamlesini başlatmak Trabzon’da salep orkidesi üretiminin artırılması çiftçilerin ve şehir ekonomisine büyük katkı sağlayacağına inanıyorum

 Şalpazarı İlçesinde Akçiriş, Geyikli ve Üzümözü mahallelerinde oluşturulan bahçelerde  salep fide dikimi yapıldı. Şalpazarı Tarım ve  Orman Müdürlüğü, İlçe Ziraat Odası Trabzon Büyükşehir Belediyesi katkılarıyla hibe proje bahçesi  Akçiriş mahallesinde bulunan Hanife Özcan’a ait bahçeyi uygulamalı örnek bahçe olarak belirlediler.

Trabzon Şalpazarı Tarım ve Orman Müdürü Rasim Erkan getirisi yüksek olan Salep dikim bahçesinde yaptığı konuşmasına iklim şartları ve arazinin durumuna göre, yumru halinde dikerseniz Temmuz Ağustos aylarında dikilebilir.Fidan halinde dikerseniz Kasım Aralık  Ocak aylarında da dikebilirsiniz. Projemizi 20’şer metrekareden 3 çiftçimizle yürütüyoruz. Diktiğimiz bu salep bitkisini Mayıs ayında hasat ediyoruz. Dikimin başarılı olup olmadığını hasat dönemindeki yumru sayısından anlayacağız. Yumru sayısını arttırdığımızda Bunu İlçe geneline yapmayı düşünüyoruz. Salep bitkisinin satışı Hem yumru halinde hem de toz halinde yapılabiliyor. Çalışmalarımızda bize yardımcı olan Ziraat odası başkanımız Ali Bayraktar Bey’e ,Trabzon Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Yahya Çavdar Bey’e ve personel arkadaşlarımıza ve İlçe Kaymakamız Uğur Ünsal Bey teşekkür ediyoruz.Bu projede  başarılı olmayı hedefliyoruz.

Ziraat odası Başkanı Ali Bayraktar'ın Konuşması;Trabzon Şalpazarı Ziraat Odası Başkanı Ali Bayraktar Şalpazarı İlçesindeki Fındık üreticilerine alternatif ürün oluşturulması için bir biri ardına çözüm üretmeye başladıklarını belirten Bayraktar son dönemlerde üreticilerimizin bize başvurması üzerine ilçemizde başka hangi bitkileri yetiştirebiliriz diye düşünüyoruz.Ben göreve geldikten sonra kültür mantarcılığı,seracılık,salma tavukçuluk ve değişik konularda atılımlar yaptık.Fakat bu atılımlarda üreticilerimizle ikinci aşamaya geçemedik. Bugün burada dikimini yaptığımız salep getirisi yüksek bir ürün. Bu gün itibarı ile 3 üreticimizle bu işe başladık. Salep üretimini dikimini yaptığımız Şalpazarı Akçiriş . Üzümözü ve Geyikli mahallelerinde oluşturduğumuz bahçelerde Trabzon'da ilk defa Şalpazarı İlçesinde gerçekleştirdik. Bu Salep bahçelerimizin Akçiriş mahallesinde bulunan Hanife Özcan’ın bahçesini uygulamalı örnek bahçe olarak ele alarak İlçe Tarım ve Orman Müdürü Rasim Erkan İlçe Kaymakamı Uğur Ünsal ile uygulamalı dikim olarak çiftçimizin bahçesinde ilk salep dikimine başladık. Bu arada Sayın kaymakamımız ve ilçe Tarım müdürümüz bu konuda çok duyarlılığına teşekkür ederiz.

                                                               

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Buket CandaşÖztürk - 2 yıl önce
Merhabalar ben hanife özcan Hanıma ulaşmak istiyorum bende salep üretmek