Fındık Üreticisi Ne Yapsın Borçlu Yaşamaya Devam

Fındık Üreticisi Ne Yapsın Borçlu Yaşamaya Devam
Trabzon Haber
Trabzon Haber
04 Ağustos 2022 Perşembe 21:19

Fındık Üreticisi Ne Yapsın Borçlu Yaşamaya Devam; Karadeniz Bölgesi Ordu, Giresun Trabzon genelindeki fındık üreticisi maliyetlerin 3 katına çıktığı bir dönem sonunda iyi bir fiyat bekliyordu ancak bekledikleri bu fiyat açıklanmadı.

Cumhurbaşkanı Ordu Ziyaretinde Alan Bazlı 54 Lira Fındık Fiyat Açıklamasında Bulundu; Hayat şartlarının zorlaştığı ve alım gücünün azaldığı bu günlerde Karadeniz Bölgesinde fındık tarımıyla geçimini sağlayan üreticiler yine bekledikleri fiyatın verilmemesiyle beraber borçlu yaşamaya devam edecekler.

Bir Yıl Önceye Göre Gübre Fiyatı 3’e Katladı; Fındık üreticinin bir yıl önce 1 ton gübreye 3 bin lira verirken  bu yıl 1 ton gübreye 9 bin lira verdi tabi bunun yanında fındık bahçelerinde bir sürü çalışmalar yaptı ilaçlamalar yaptı budamalar yaptı bunlar da para ile oluyor üstüne üstlük bir de bu borçlarla fındık bahçesini toplanır hale getirdi. Fındıkları toplatacak araziden evine taşıtacak kurutacak, fındık ayıklama makinasına verecek, işçiye para verecek fındık üreticisine ne kalacak bunları da siz değerli okuyucularım siz hesaplayınız. Tabi Bölgemizin birde Meteorolojik hava durumu var her yıl fındık zamanı yağmurlar artarak üreticiyi mağdur yapar. Farz edelim üretici fındığını kuruttu hani ürünümüzü TMO alacak ya nerede orada öyle anlatıldığı gibim  ortam orada da torpil ön planda fındıktan anlamayanlar mı ararsın yoksa fındık çuvallarını yerinden oynatmak için ücret isteyen mi ararsın ya da sıra kavgası mı bunlar ve daha fazlası bu alım yerlerinde hep oluyor bir şekilde ürününü TMO’ya veren üretici savaş kazanmış gibi mutlu oluyor tabi o da acaba benim ürün alınacak mı ya da  alınmasa ben ne yaparım stersini de siz düşünün fındıklarını TMO alım merkezine satamayanlar bir daha köye evine getirme şansı olmadığından en yakın İlçe merkezindeki tüccarların iki dudağının arasında ezilip gidiyorlar.

Fındık Destek Ödemesi 20 Yıldır Aynı Fiyat; Fındık Üreticisine alan bazlı Fındık destek ödemesi altında  kendisine ait arazi tapu kaydı ile yaptırdığı desteklerden yaralanmak isteyen fındık üreticisi 20 yıldır aynı destek ödemesi alıyor yirmi yıl önceki aldığı destek ödemesiyle bu günkü destek ödemesini bir karşılaştıralım isterseniz.

Fındık üreticisinin 1 dönüm fındık bahçesi var; Karadeniz Bölgesinde Fındık Bahçesi diğer Bölgeler gibi büyük bahçelere sahip değildir. Büyük bahçe olsa dahi aile bireylerinin evlatlarına taksimatıyla bahçe sayısı artarken dönüm olarak azalır. Fındık üreticisinin diyelim ki 1 dönüm fındık bahçesi var bir dönüm fındık bahçesini ortalama olarak sizlere anlatalım arazi güney de ise bir dönüm arazide 60 Ocak bulunur, hayır kuz bölgesinde arazide  40 Ocak bulunur bunun nedeni ise güney de fazla dal büyütmez kuzey de daha fazla dal büyür. Konuyu dağıtmadan toparlamaya çalışalım devlet bir dönüm fındık bahçesi için 170 lira destek veriyor.

Sahil Bandında bir dönümde 250 kğ ürün alınırken iç kesimlerde 50 kğ ürün alınıyor; TMO Sahil bandı üreticilerinden aldığı ürün miktarını iç kesimlerden aynı almıyor yarı yarıya az alıyor.

İlçemizdeki bir dönüm fındık maliyeti; Karadeniz Bölgesinde fındık tarımıyla geçimini sağlayan fındık üreticisinin aile büyükleri tarafından evlatlarına arazi taksit sonunda parsel sayısı her yıl küçülerek üretim yapılmaya gayret ediliyor.

Şalpazarı İlçemizdeki 1 dönüm fındık bahçesini getirisini ve götürüsünü hep beraber sizlere aktaralım; Fındık alan bazlı gübre ve fındık destek ödeme fiyatı olarak  mazot ve güre desteği olarak 22 lira ve fındık alan bazlı destek ödemesi 2022 itibariyle 170 lira ikisinin toplamı 192 lira yapıyor. Şalpazarı’nda fındık tarımıyla uğraşan fındık üreticisinin sahil genelindeki fındık üreticisi bir dönüm araziden 250 kg fındık elde ederken Şalpazarı genelinde 50 kg fındık elde ediyor.

Şimdi Hesap Zamanı Bir Dönüm Fındığın Getirisi

50 x52=                   2600 lira

1X170=                   170 lira

1X 22=                     22 lira

Toplam Kazanç;      2792 lira

Bir Dönüm Fındıklıktan elde edilecek ürüne harcana parayı hesap edelim.; Bir üretici bir dönüm Fındık Parası alabilmek için harcayacağı masrafı sizlere aktarıyorum bu üreticimiz alan bazlı fındık destek özemesinden yaralanmak içi İstanbul’da oturduğunu farz kılalım.

Üretici İstanbul’dan Fındık desteği için yola çıkıyor

Otobüs Parası                                    ; 2X565=  1130 lira

Muhtarlar Derneğine Ödemesi      ;     20X1=      20 lira

Ziraat Odası Ödemesi                      ;      40X1=      40 lira

Tarım İlçe Müdürlüğü Ödemesi     ;      20X1=      20 lira

Bir  25 Kg Çotanak Gübre Fiyatı      ;    220X1=   220 lira

Gübreyi  İkametgaha Araç  Parası         ;    100X1=  100 lira

Gündelikçinin Gübre vurma Parası ;    300X1=  300 lira

Fındıklık Parsellemesi                        ;    500X2=  1000 lira

Odunları Taşıma      Bayan                ;    300X1=   300 lira

Fındık Toplama Gündelik                  ;    300X2=  600 lira

Toplanan Fındık Taşımacıya               ;    500X1=  500 lira

Patos ücreti                                           ;   200X1=   200 lira

Satışa Götürmek Nakliye                    ;   100X1=    100 lira

Fındık Bahçe sahibi İşçilere

Yemek Masrafı                                     ;  1000X1=  1000 lira

Fındıklık sahibi 10 gün kaldı fındık

 bahçesi toplama parselleme

çalışması masrafını da kabaca          2000X1=     2000 lira

1  Dönüm Bahçe İlaçlama Maliyeti;  500X1=500

Şimdi harcamayı hesaplayalım  ; 8.530 lira masraf

Bir Dönü Fındıklık kazancı          ; 2 792 lira kazancı çıkaralım

Kaç lira zarardayız                        ; 5.238 lira cepten harcamışız hesap ortada 

Üç yılda Poliçe Yaptıranlar da Azalma Var

Trabzon Şalpazarı ilçesinde  21.700  dönüm arazide 2020 yılında 3450 Çiftçi fındık tarımı ile uğraşıyordu. Bu sayı  2021 dosya yapımında 3383 kişi dosya yaptırdı. 2022 yılı fındık alan bazlı destek poliçe yaptıran 3316 kişi dosya yaptırdı. Bu hesaplamaya göre 134 çiftçi dosya yaptırmamış gözüküyor.

 Fındık Alan Destek Poliçesi İnternetten Yapılmalı; Alan bazlı fındık destek ödemesi her şeyin parmaklarımızın ucunda alışveriş sitelerinden alışverişi tamamlanmanın ardından para ödeme öncesinden kutuyu işaretliyoruz ya bu poliçenin de bunun gibi bir internet üzerinden destekleme yapılması ve ödemelerin de bu yolla yapılması gerekir diye düşüncemizi Şalpazarı Ziraat Odası Başkanı ve Trabzon Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Ali Bayraktar’a konuyu arz ederek fındık üreticisinin sorunlarının çözüme ulaşması için  bir çalışma yapılması gerektiğini söyledik. Dosyaların  zaten ilgili mahalle muhtarları imzaladığından uzun yıllardır kayıt altında olduğunu da belirttik.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.