HEMŞEHRİMİZ YAMAÇ TÜRKİYE’NİN YARIM ASIRLIK NÜKLEER ENERJİ SERÜVENİNİ ÖLÜMSÜZLEŞTİRDİ

HEMŞEHRİMİZ YAMAÇ TÜRKİYE’NİN YARIM ASIRLIK NÜKLEER ENERJİ SERÜVENİNİ ÖLÜMSÜZLEŞTİRDİ

HEMŞEHRİMİZ YAMAÇ TÜRKİYE’NİN YARIM ASIRLIK NÜKLEER ENERJİ SERÜVENİNİ ÖLÜMSÜZLEŞTİRDİ
Trabzon Haber
Trabzon Haber
12 Kasım 2021 Cuma 22:46

Trabzon Şalpazarı İlçemiz sakini 1973 doğumlu hemşerimiz Necati Yamaç tarafından bir yıllık bir çalışmayla Türkiye’nin yarım asırlık  Nükleer enerji serüvenini kitap haline getirerek ölümsüz bir eser oluşturdu.Yaklaşık 1 yıllık bir emek sonucu hazırladığı “Türkiye’nin Yarım Asırlık Nükleer Santral Serüveni-Güncel Konular ve Sıkça Sorulan Sorularla” kitabı yayınlandı. Kitap, D&R'ın veya kitap yurdunun aşağıdaki linklerinden temin edilebilir.

Yamaç’ın Kitap Açıklaması:

Türkiye, 1965 yılından itibaren nükleer santral kurulmasını gündemine almaya başladı. 1977-2008 yılları arasında dört nükleer santral ihalesi sonuçsuz kaldı. Nihayet ilk nükleer santral anlaşması 2010 yılında imzalanabildi. Bu gelişme, kısır döngünün kırıldığı tarihî bir dönüm noktası oldu.

-Peki, Türkiye yarım asır boyunca neden nükleer santral projelerine başlayamadı, yapılan ihaleler neden sonuçsuz kaldı?

-Nükleer santral yolculuğuna birlikte başladığı ülkeler nükleer santral teknolojisi ihraç etmeye başlarken Türkiye neden geç kaldı?

-Akkuyu ve Sinop Nükleer Santral Projelerinde bugüne kadar neler yapıldı?

-Ülkemizin nükleer santrale ihtiyacı var mı?

-Elektrik tarifesi pahalı mı?

-Radyoaktif atık yönetimi nasıl olacak?

-İlk nükleer altyapı programı, ilk yerli sanayi ve insan kaynaklarının geliştirilmesi için ne tür çalışmalar yapıldı?

-Türkiye’de ilk kez yayınlanan nükleer belgeseller, izleyiciye neler anlattı?

-Dünya nükleer santrallerden vazgeçiyor mu? Almanya, Japonya, ABD ve Fransa gibi ülkelerin tutumu ne?

2010 yılına kadar Türkiye’nin neden bir nükleer santral sahibi olamadığını gazete arşivlerine de yer vererek açıklayan bu kitap, Türkiye’nin nükleer santral serüveni ile ilgili yazılmış ilk eserdir. Kitabı okuduğunuzda, tarihin tozlu sayfalarında kalmış bazı gerçeklerin günümüze ışık tuttuğunu fark edeceksiniz.

Necati Yamaç Kimdir?

1973 yılında Trabzon’un Şalpazarı ilçesinde doğdu. 1996 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünden mezun oldu. 1997 yılında Başbakanlıkta uzman yardımcısı olarak göreve başlayan Yamaç, sırasıyla Başbakanlık Ekonomik ve Mali İşler Başkanlığı, İdareyi Geliştirme Başkanlığı, Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünde Başbakanlık Uzmanı olarak görev yaptı. Ardından İngiltere’de Başbakanlık bursu ile yüksek lisans yapan Necati Yamaç, Akkuyu Nükleer Santral Projesi ile ilgili uluslararası anlaşmanın imzalandığı 2010 yılında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Dış İlişkiler Başkanlığında göreve başladı. Başından bu yana hem Akkuyu  Nükleer Santral Projesi’nin hem de Sinop ve Üçüncü Nükleer Santral Projesi’nin müzakerelerinde ve gerçekleştirilmesinde kurucu daire başkanı, kurucu genel müdür ve müsteşar yardımcısı olarak görev yapan Yamaç, diğer yandan Türkiye’de ilk defa nükleer sanayi ve teknolojinin yerlileştirilmesi, insan kaynakları ve Ar-Ge yol haritasının oluşturulması ve uygulamaya konulması çalışmalarında bulundu. Yamaç, Dört yıl da TAEK Danışma Kurulu üyeliği yaptı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.