Rugby Türkiye Şampiyonası  Vakfıkebirde Başladı

Rugby Türkiye Şampiyonası  Vakfıkebirde Başladı
Trabzon Haber
Trabzon Haber
22 Mart 2022 Salı 13:06

Rugby Gençler Türkiye Şampiyonası 750 sporcunun katılımı Trabzon’un Vakfıkebir ilçesinde başladı. Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğü 2021-2022 eğitim öğretim yılı okul sporları faaliyet programı doğrultusunda Vakfıkebir İlçe Stadında 24 il, 50 takım ve 750 sporcunun katılımlarıyla birlikte Okul Sporları Rugby Gençler (Kız-Erkek) Türkiye birinciliği başladı. 21 Mart tarihinde başlayan şampiyona 25 Mart günü ödül töreniyle sona erecek.

22 ilden, 50 takım ve 750 sporcunun katıldığı Okullar arası Gençler Türkiye Rugby Şampiyonanın açılış törenine katılan Vakfıkebir Kaymakamı Dr. Hacı Arslan Uzan, Türkiye'nin dört bir yanından gelen gençleri ilçede ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, tüm takımlara başarılar diledi.

Rugby ne demek? Rugby nasıl oynanır? Rugby ya da Türkçe telaffuzuyla Ragbi sporu, son günlerde sporseverlerin araştırdığı konu oldu. Futbola göre daha farklı bir oynanış tarzı olan Rugby, 15'er kişilik takımlarla 40 dakikalık iki devrede oynanmaktadır. Peki, Rugby nedir ve nasıl oynanır? İşte, bu sporu araştıran vatandaşlar için detaylı bilgiler.

Rugby ya da Ragbi Oyunu, 15’er kişilik iki takımla bir devresi 40dk olmak üzere iki devre olarak oynanan, ileriye pas vermenin yasak olduğu, topu elle rakip kale çizgisinin arkasına taşımayı hedefleyen sert bir spordur.İngiltere’nin Rugby isimli kentinde futbol maçı sırasında bir oyuncunun topu kollarının arasında tutarak kaleye doğru koşması ile başlamıştır. 1823 yılından bu yana başta İngiltere olmak üzere Fransa, Galler, Güney Afrika, Yeni Zelanda ve Avusturalya’da çok popüler bir Spor haline gelmiştir.

Rugby’nin birkaç basit kuralından bahsetmek istersek en önemli kuralı ileriye pas verilmemesidir. 15’er kişilik takımlar halinde oynanan bu sporda güç ve çeviklikten ziyade cesaret ön plandadır. 8 kişi forward ve 7 kişi back olarak sahadaki pozisyonlar ve roller ayrılır. Futboldan farklı olarak Ragbi oyununda forvetler daha ağırdır, çarpışmalarda ve daha ağır mücadelelerde forvetler bulunurken back olarak oynayan oyuncular daha çok kaçmaya ve sayı yapmaya odaklı oynarlar, fakat yeni dünya rugby düzeninde uluslararası takımlara baktığımızda forward oynayanlar kadar back olarak oynayanlar da rock veya maul gibi pozisyonlarda mücadelenin içinde kalıyor. Ragbi, ragbi birliği (İngilizce: rugby union) veya ragbi ligi (İngilizce: rugby league) kuralları ile oynanır. Bir diğer çeşidi olan yedili ragbi, hem ragbi birliği hem de ragbi ligi kuralları ile oynanabilir. Anavatanı İngiltere olan ragbi, sonradan İngiliz sömürgelerine yayılmıştır. Dünya’nın önde gelen takımları yeni zelanda, güney afrika ve ilgiltere milli takımlarıdır.

Rugby ya da Ragbi Oyunu/Haber Kaynağı-Hürriyet.com.tr

Rugby Türkiye Şampiyonası  Vakfıkebirde Başladı/Haber Kaynağı-Mehmet Bülent Alp

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.