Vakfıkebir’in Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 104. Yıldönümü Düzenlenen Törenlerle Kutlandı

Vakfıkebir’in Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 104. Yıldönümü Düzenlenen Törenlerle Kutlandı
Trabzon Haber
Trabzon Haber
15 Şubat 2022 Salı 00:07

Trabzon Vakfıkebir’deki kurtuluş töreni kortej yürüyüşü, Hükümet Konağı önünde Atatürk Anıtı’na çelenklerin konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.


Ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Vakfıkebir Belediye Başkanı Muhammet Balta yaptı. Başkan Balta, “14 Şubat ilçemizin düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümü birliğin beraberliğin ve kardeşliğin daha da pekiştiği günlerdir.  İşgal günlerinde vatan savunmamızda emeği geçenleri bir kez daha hatırlıyor, rahmetle anıyoruz.   Dünya tarihinin en kanlı savaşlarının yaşandığı Birinci Dünya Savaşı’nın başlangıcında tarafsızlığını ilan eden Osmanlı Devleti, kısa bir süre sonra, kendisini savaşın içerisinde bulmuştu.        

Savaşın başladığı 1914 yılından itibaren eli silâh tutan mensuplarını cephelere gönderen Vakfıkebir, bütün imkânsızlıklarına rağmen, Rus istilâsından kaçarak muhacir çıkanlara da bir sığınak olmuş, ekmeğini onlarla paylaşmış, ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmıştı.  Trabzon’un işgalinden sonra ise Karadağ ve civarında cereyan eden, kahramanlıklarla dolu vatan savunmamızda Sahil Grubumuzun karargâhı Vakfıkebir’de idi.  Yediden yetmişe yöre insanımızın iştirak ettiği ve 3 ayı aşkın süre devam eden bu muharebelerde düşman; deniz, kara ve hava üstünlüğüne sahip olmasına rağmen, bu cephede bir adım ileri gidememişti. Ancak, güneyimizde bulunan Bayburt, Gümüşhane ve Erzincan’ın işgal edilmesi birliklerimizin Sisi Dağı, Çavuşlu Deresi, Çanakçı hattına çekilmesine sebep oldu. Askerimizin çekilmesiyle de Vakfıkebir’imiz 22 Temmuz 1916 tarihinde işgal edildi.

Muhacir çıkacak imkânları olan halkımız, yanlarına çok az eşya ve yiyecek alarak, düşman esaretinden canlarını, namuslarını kurtarmak için yollara düştüler.  Düşman işgali altında yaşamaktansa geleceği bilinmeyen bir yolculuğa çıkan ecdadımız, iki yıllık süre içinde türlü meşakkatlerle karşılaşmış, ağır bedeller ödemişlerdir.  Geri dönemeyenler topraklarından ayrılarak başka yerlere yerleşmek zorunda kalmış, işgalden sonra dönenler toprağa öperek yaşadıkları acıyı dile getirmişlerdir. Toplumsal hafızada derin izler bırakmış olan bu dönem, muhacirlikle başlayan yeni bir halk takvimi oluşturulmasına neden olmuştur.  Muhacirlik günlerinde, çekilen sıkıntılar ve hayatını yitirenlerin acı hatıraları hiçbir zaman yüreklerimizden silinmeyecektir. Gidecek imkânı olmayanlar da, imkânsızlıklara rağmen işgalle direndiler. Katliamlara ve türlü eziyetlere uğradılar. Bundan 104. yıl önce Beldemizde yaşanan o acı günler sona erdi ve Erzincan Mütarekesi gereği ileri harekâta geçen askerimiz 14 Şubat 1918 günü Vakfıkebir’i kurtardı.

Değerli Hemşehrilerim; Tarih, geçen zamanların şahididir. Geçmişi olmayanın geleceği de yoktur. Gelecekte bizi nelerin beklediğini ancak geçmişte başımıza gelenlerden anlayabiliriz. Millî şuurunu, benliğini kaybeden milletlerin, bağımsızlıklarını koruyamadıklarını unutmayalım.  Sevgili Gençler; Aziz şehitlerimizin canları pahasına savundukları bu vatan üzerinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin geleceği, istiklal şuuruyla yetişen sizlere emanet edildi. Bu değerli emaneti yaşatmak, korumak ve gelecek kuşaklara aktarmak, en büyük görev ve sorumluluğunuzdur. Milli ve manevi değerlerimize sahip çıkın. Şanlı tarihimizi öğrenin, gurur duyun. Bu anlamlı günde başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere kanlarıyla, canlarıyla bu güzel coğrafyayı bizlere vatan yapan aziz şehitlerimizi, gazilerimizi rahmetle, minnetle yâd ediyor, ülkemizin ve milletimizin o kara günleri bir daha yaşamamasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum. ” dedi.  
 Daha sonra halkoyunları ekipleri ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi mehter takımı gösterilerini sundu. Çeşitli yarışmalarda dereceye girenlere ödüllerine verilmesinin ardından Halk Eğitim Merkezi “Vakfıkebir” konulu fotoğraf sergisi gezildi.

 Törene Vakfıkebir Kaymakamı Dr. Hacı Arslan Uzan, Vakfıkebir Belediye Başkanı Muhammet Balta, Beşikdüzü Belediye Başkanı Ramis Uzun, Tonya Belediye Başkanı Osman Beşel, Çarşıbaşı Belediye Başkanı Mümin Nuhoğlu, Cumhuriyet Savcısı Kadir Enes Atilla, Hakim Burak Oğuz Çiftçi, Büyükliman Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Aydın Gelleci, daire amirleri, siyasi parti ilçe başkanları, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Haber Kaynağı;Büyükliman Medya

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.