BEŞİKDÜZÜ  KIRSALINDA KAPLUMBAĞA GÖRÜLDÜ

BEŞİKDÜZÜ  KIRSALINDA KAPLUMBAĞA GÖRÜLDÜ
Trabzon Haber
Trabzon Haber
10 Temmuz 2022 Pazar 11:35

Trabzon Beşikdüzü İlçesine bağlı Nefsişarlı mahallesinde kırsalında kaplumbağa görüldü. Edinilen bilgilere göre Beşikdüzü İlçesine bağlı Nefsişarlı mahallesi sakini emekli emniyet mensubu olan Ayhan Aydın eski Beşikdüzü Şalpazarı Takazlı güzergahından devam eden yol üzerine kurulu mahallede bu Bölgede pek alışa gelmediğimiz kaplumbağayla karşılaştıklarını belirtti. Kaplumbağayı gören Aydın bundan iki yıl önce yine biz ve mahalle halkına gözükmüş sonra kaybolmuştu diyerek sözlerine devam eden Aydın acaba komşularına sorduklarını bu kaplumbağa sizin mi diye onların da hayır biz kaplumbağayı ne yapalım  nasıl ne yer ne içer bilmiyoruz biz bildiğimiz hayvanlardan beler ve bakarız dediklerini belirtti.

Kaplumbağa 2. Defa Görülmesi Sevinç Yarattı

Nefsişarlı mahallesinde iki yıl aradan sonra Kaplumbağanın tekrar görülmesi mahalle sakinleri tarafından sevinçle karşılandı kaplumbağamız yine gelmiş kaplumbağamız bizi unutmamış hala bir umut var yine bizleri görmeye gelmiş diyerek otlar ve ekmek kırıntıları vererek onun beslenmesini sağladılar.

31 Yıldır  Doğanın İçindeki Prof. Dr. Şağdan Başkaya’nın İzlenimi

Mahalle sakini bölgede ilk defa orman kırsalında görülen Kaplumbağa görseli ve bilgileri bize ulaştırmasının ardından konuyu Karadeniz Teknik Üniversitesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr  Şağdan Başkaya Whatsapp üzerinden görsel hakkında bilgi almak için kendisine ulaştırdık.

31 Yıldır yaban hayatı alanında çalışmalarını sürdüren Prof.Dr. Şağdan Başkaya’nın bana gönderdiği bilgiler Kaplumbağa (Tosbağa). Ülkemizin hemen hemen tamamında yayılış gösterirken, Doğu ve Orta Karadeniz'de seyrek olarak görülür. Bazen, ülkenin değişik yerlerinden ufak bireylerini alıp biraz bakarlar ve sonra doğal ortama bırakırlar. Doğu Karadeniz'de böyle rastlanan bireyleri de vardır. Bitkisel beslenir. Yaprak, ot, meyve vs yer. 6-12 yumurtayı bir çukura yumurtlayarak ürerler. Kabuk uzunluğu 30 cm kadar olabilir.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.