Bu Mesleğin Ailemde Tek Ve Son Temsilcisiyim Haber Videolu

Bu Mesleğin Ailemde Tek Ve Son Temsilcisiyim Haber Videolu
Trabzon Haber
Trabzon Haber
08 Mart 2023 Çarşamba 00:25

Trabzon Beşikdüzü İlçesine bağlı Seyit Ahmet mahallesi sakinlerinden Beşikdüzü İlçe merkezinde bulunan saat tamir bakım ve satış işletmecisinin son kuşağı olan işletme sahibi Ender Dinçel artık bu meslekte yok oldu benden sonra daha burayı işletecek bir nesil kalmadı daha ilgi duyulmuyor saatlere bizde artık gelişen teknolojiye ayak uydurmaya çalışıyoruz. Biz burada dedemin dedesinden beridir dört kuşaktır saat tamirciliği yaparak müşterilerimizin zamanını en iyi geçirmeleri için onlara zaman ayarlayarak ekmeğimizi kazanarak bu günlere geldik.

Ben Meslekte Dördüncü Kuşağım

Beşikdüzü İlçe merkezinde 43 yıldır saat tamirciliği yapan işletme sahibi Ender Dinçel 1964 doğumlu olduğunu 16 yaşında 1980 yılında babasının yanında bu mesleğe başladığını belirtti. Bu meslekte 43 yıldır çalıştığını bu işyerinde kendisinin 4. Kuşak olarak saat tamirciliğini yürüttüğünü belirtiyor. Bu mesleği yapanları kısaca özetleyecek olursak Dedem, Dedemin Babası, Babam ve ben olarak 4. Kuşak saat tamirciliğinin artık sonuna geldik bizden sonra İlçede bu mesleği yürütece birisi kalmadı.

Geçmiş Yıllarda Akrabalarımızda Saat Tamirciliği Yapıyorlardı Şimdi Pek Rağbet Görmüyor

Beşikdüzü’nde 4 kuşaktır saat tamirciliği yapan 43 yıllık saat tamircisi konuşmalarına şöyle devam ediyor. Geçmiş yıllarda akrabalarımızda İlçe merkezi ve Yurt genelinin değişik yerlerinde saat tamirciliğini yapıyorlardı ancak gelişen teknolojiye bu meslekte yenilince artık bu küçük işletmeler daha para kazanmaz olduğundan ailelerin geçimini sağlamak için başka iş kollarına yönelmesiyle saat tamirciliğinde küçüldük.

Kardeşim İle  Beraber Çalışıyorduk Ancak Yeterli Kazanamadığımızdan Ayrıldık

Biz İlçe merkezinde 4 kuşaktır saat tamirciliği yapan iki kardeştik ancak kardeşim de artık bu dükkan iki kişiyi barındırmıyor diyerek ayrıldı. Ben burada 4 kuşaktır saat tamirciliği yapan ailenin son ve tek temsilciyim benden sonra bu mesleği daha yürütebilecek kimse kalmadı ailemizde.

Bu Mesleğin Ailemde Tek Ve Son Temsilcisiyim

Beşikdüzü ilçesinde 4 kuşaktır saat tamirciliği yapan 43 yıllık son kuşak tamirci Ender Dinçel bizler Beşikdüzü Seydiahmet mahallesinin köklü sülalelerinden olan Barutçu sülalesi olarak Atatürk tarafından soyadı kanunu resmileşince aile büyüğümüz dedemiz Dinçel soyadımızı alarak Beşikdüzü'ndeki saat tamirciliğine bu soy isimle devam etmeye devam etmişler. Artık benden sonra bu mesleği aileden kimse yürütemeyenler. Kardeşim de ayrıldığını daha önce belirtmiştim benim de 2 kız evladım bulunuyor buraya gelerek bu mesleğe özenti duymadılar.

Ramazan Ayına Bir Kalana Saat tamiri Yoğunluğu Olurdu

Beşikdüzü’nde 4 kuşaktır 43 yıldır saat tamirciliği yapan Ender Dinçel her yıl on bir ayın sultanı Ramazan ayı yaklaşınca bulunduğumuz Büyükliman havzasındaki gerek uzun yıllar marka olarak ayakta kalmak gerek müşteri memnuniyetiyle beraber yaptığımız saat tamirciliğinde buradan anmadan geçemeyeceğim rahmetli babanın ismi olan Muhammed Dinçeli ‘’Saatçi Muhammer’’ olarak Bölge halkının gönlüne kazınmıştır.

Ramazan ayında sahura kalkılması için evlerdeki zamanın vazgeçilmezi olan kurmalı masa ve duvar saatlerinin ayarlanması için ilçe merkezindeki faaliyet gösteren saat dükkânına getirilen ve saatlerin yapılabilmesi için aynı hastaneden randevu gibi randevu alarak saatlerini yaptırırlardı ancak gelişen teknoloji bu mesleği de yok etti.

Artık Saat Aksesuarları  Saatler Çoğaldı

Beşikdüzü’nün son saat tamircisi Dinçel artık eskisi gibi köşe ve masa saatlerine ilgi duyulmuyor. Teknoloji ilerledi saatlere pil takılı saat çeşitleri çoğaldı artık serbest piyasa olduğundan ekonomik iyileşmede dolayı saatleri kilo ile alan mı istersin yoksa ellerinden düşmeyen cep telefonunun saatine bırakmayan mı dersen de artık saatçilik mesleği yok oldu.

Bizi Halkımızın Güveni Marka Yaptı

Beşikdüzü’nün artık son saat tamircisiyim diyen Ender Dinçel bu meslekte de müşteri memnuniyeti vardır. Sizler müşterinize iyi davranırsanız müşteriniz azalmaz aksine çoğalır kazancınız artar diyen işletme sahibi kendisinin de şu an ki işletmede saat tamirciliği yaptığı dükkana bir müşteri gelir onun anlattığı anısını bizlerle paylaşır.

Bizim Orada Muammer Usta Var

43 Yıldır saat tamirciliği yapan dört kuşaktır Beşikdüzü’nde zamanı ayarlayan son kuşağın temsilcisi Dinçel’e unutamadığınız bir anınız varsa anlatır mısın diye sorduk. İşletme sahibi Ender Dinçel hiç unutmadığım bir anıyı sizler ile anlatabilirim dedi. Konuşmalarına şöyle devam eden Dinçel 1980’li yıllarda Trabzon’a giden Beşikdüzü’nden  bir müşterimizin saati bozulur ve Trabzon’da herhangi bir saat dükkânından içeriye girer ve şu saatimi tamir ederek bana teslim edin diye saat tamircisine anlatır. Ancak saat tamircisi işinin çok yoğun olduğunu ve saatini gün içerisinde tamir edilemeyeceğini müşteriye anlatırken nereli olduğunu söyler. Saatin sahibi ise Büyükliman Bölgesi Beşikdüzü İlçesinden olduğunu belirtmesi üzerine biz bu saati tamir edemeyiz bizim Beşikdüzü İlçesinde mesleğinde uzman ve deneyimli Muammer Ustamız var ona götür o senin saati tamir eder ve sana ulaştırabilir diye mırıldanır ancak saatini tamir etmeyen ve kendisine nasihate bulunan işletme sahibine daha yüksek üslupla bu sizin yaptığınıza ne demek lazım der ismini yazdırır Saati Trabzon’daki ilk girdiği saat tamircisine teslim eder.

Bozuk Saat Sahibinden Önce Eve Gelir

Trabzon’da herhangi bir saat tamircisine saatini teslim eden müşteri saatin ücreti masrafı ne olur diye sorar ancak cevap alamaz Trabzon’daki saat tamircisi sinirli müşteriye şöyle seslenir saatiniz sizi bulur o zaman görüşebiliriz der. Saatini tamire veren müşteri İl merkezindeki işlerini bir iki gün içerisinde tamamlamasının ardından Beşikdüzü’ndeki evine ulaşır. Evde bulunan hayat arkadaşı eşi bey sen evden çıktın gittin ancak senin saatin senden önce evin yolunu buldu da eve senden önce geldi diye mırıldanan eşine cevap veremez evin reisi.

Bunun Nasıl Olduğunu Eşine Sorar

Eşi de bugün komşumuz Beşikdüzü İlçe merkezine indiğini Beşikdüzü’nde bulunan saatçi Muhammere uğradığını saatini yaptırıp dükkandan ayrılırken kardeşim şurada şu isme ait Trabzon’da tamire verilmiş ve bana sahibine ulaştırmak için gönderilmiş bir saat var acaba sahibini tanır mısın diye sorması üzerine saatçi Muhammer’e evet tanırım der ve saati komşusunun eşine teslim ettiğini öğrenen saatin sahibi o zaman Trabzon'daki saat tamircisinin Beşikdüzü'ndeki tamirciyle olan diyaloğuna hafızasından canlandırır.

Diğer Saatçilerin Yapamadıkları Saatleri de Biz Yapıyoruz.

Beşikdüzü’nde Dört kuşağın son saat tamircisi olan mesleğini 16 yaşında babasından öğrenen  öğrenimini de Beşikdüzü Endüstri meslek lisesinde tamamlayarak okul ile işi bir arada götürdüğünü belirtti. Biz mesleği atadan deden doğru devam ettirerek bu günlere geldiğimizden hiç kimsenin yapamadığı saatlerinde tamir ve bakımını yapıyoruz bizim saatlere parça yapma olayımızda vardır.

İşyerimize şehir dışından olduğunu söyleyen yaşlı bir amca geldi eski altın kaplama  olan cep  saatin sahibi amca ben buraya kuyumcuların tavsiyesi üzerine geldim saatim yapıp bana vereceksin dedi. Ben hastayım zaten bu saat için geldim buraya bütün işini bırakacaksın benim işimi göreceksin diye ricada bulundu yaşlı amca. Bizde yaşına hürmeten dışarıdan geldiği için bütün işimizi bırakarak amcanın saatini yaptık.

İl Dışından Gelen Yaşlı Amcanın Saatini Yarım Günde Yaptım

Bizi kuyumcu arkadaşların tavsiyesi üzerine il dışından geldiğini söyleyen yaşlı amcanın altın kaplamalı cep saatini yarım günümüzü harcayarak saatini yaptık amcamız ile de tamir sırasında çay ve kahve ikramımıza yaparak sohbetimizi de yaptık.

Saat Çok Eski Ve Yorgundu

Yaşlı amcanın saatini  tamamlayarak çalışır vaziyette amcaya teslim eden Ender usta amca bu saati yaptım ancak bu saat çok eski tarihi değeri olan bir saat ve bunlarda parça olayı yok bu artık yaşlanmış buna çok güvenilmez dedim amcaya o da sağ ol evladım dedi ustam borcumuz ne diye sordu bundan yaklaşık on yıl önceki bir olay bir fiyat söyledim ancak amca benim söylediğim fiyatın 3 katını masaya koydu. Bende olmaz amca ben hakkım ne ise onu aldım dedim ve yaşlı adamcağızın telefon numarasını aldım.

Yorgun Dediğim Saat 10 Yıldır Çalışıyor

Yaşlı amcadan aldığım telefon numarasını aradım ve yorgun bu saat değim saatin sahibi benim kendisini aradığımı duyunca çok sevindi. Senden Allah razı olsun bana bu saat yaşlı yorgun demiştin ancak 10 yıldır hiç arıza yapmadığı gibi güzel de ayar tutuyor dedi. Ustam sana senin istediğinin üç katı para vermemin nedeni  anlatayım.

. Bu saati burada bir tamirciye götürdüm ve benden çok fazla tamir parası aldı ancak saati elime aldığımda saatim çalışmıyordu saatin çalışmadığını tamirciye söyleyince sen o saati arada bir sala o zaman çalışır diyerek paramı aldı benimle dalga geçti diye anlattığı belirtti.

Dört kuşağın son temsilcisi olan 43 yıllık saat tamircisi Ender Usta ise bu gibi anıları bizler duyunca ne kadar güzel bir meslek yaptığımızı hatırlıyoruz dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.