FINDIKLARI DOĞAL OLARAK KURUTMAK MÜMKÜN OLMADI

FINDIKLARI DOĞAL OLARAK KURUTMAK MÜMKÜN OLMADI
Mustafa ÖZCAN
Mustafa ÖZCAN
04 Eylül 2021 Cumartesi 22:11

Karadeniz Bölgesinin de bulunan Ordu, Giresun ve Trabzon İllerinin en önemli geçim kaynaklarından birisi olan Ağustos ayı başlarında ilgili birimler tarafından açıklanan fındık toplamak için bahçelere giriş tarihlerinin belirlenmesiyle üreticiler fındık bahçesine girdiler.

Trabzon Beşikdüzü İlçesine bağlı Çıtlaklı mahallesi sakinlerinden fındık üreticisi Kadir Çıtlak’ta bu fındık çiftçilerinden birisi konuşmalarına şöyle devam ediyor.

https://youtu.be/mIPd2AQlvYg

Karadeniz Bölgesinde fındık sezonun başlamasıyla beraber yağmurlarda beraber başladı. Fındık bahçesindeki fındıkları açıklanan tarihten itibaren imece usulü toplattığı fındıkları harman yaparak doğal bir şekilde kabuklu olarak kurutmak mümkün olmadı sürekli ve mevsimsel olarak yağan yağmurlara rağmen fındık üreticisi Kadir Çıtlak bahçesinden topladığı fındıkları fındık ayıklama Patozlarından geçirerek kabuklarından ayrılmasını sağladı.

FINDIKLARI DOĞAL OLARAK KURUTMAK MÜMKÜN OLMADI; Beşikdüzü Çıtlaklı mahallesi sakini kadir Çıtlak bulunmuş olduğu bölgede yağmurların devam etmesi ve eşi ve kendini de çalışmış oldukları kurumlardan almış oldukları yıllık izinlerinde sona yaklaştığını gören fındık çiftçisi Kadir Çıtlak Beşikdüzü’nde her yıl aynı esnafa fındıklarını kurutarak teslim ettiği esnaftan yardım istedi. Ben bu fındıklarımı doğal olarak kurutamıyorum hava şartları da buna el vermiyor izinlerimin de sonu yaklaşıyor demesi üzerine fındıklarını alan tüccar bize düzenli olarak ürün teslim eden üreticilerimizin ürünlerini bulundukları bölgeden alarak kendi fındık  kurutma makinasında kurutarak üreticimizin mağdur olmamasını sağlıyoruz.

ARAÇLARLA ALINAN FINDIK KURUTMA MAKİNASINA KONUYOR; Fındık üreticisinin doğal güneş ışığı ile kurutamadığı fındıkları fındık alım işleri yapan esnaf sadece kendi üreticisinin fındıklarını elemanlarını göndererek araca yükleme boşaltma işlemleri yapılıyor. Bu işlemlerin dışında aracın yakıt ihtiyacı karşılanıyor.

YAŞ VE NEM ORANI YÜKSEK FINDIKLARI KURUTUYOR; Fındık üreticilerinin mağdur olmaması için onlardan aldıkları ürünlerin kurulmasını sağladığı fındık kurutma makinasına Çıtlaklı mahallesinden üretici Kadir Çıtlak ürünü doğal olarak kurutamadığından fındıkları teslim ettiği üretici ile temasa geçmesinin akabinde  yaklaşık olarak 2 ton fındığı kurutma makinasında 21 saat kurutarak fındıkların belirli bir nem oran düzeyine gelmesini sağladığını belirten Çıtlak patozdan çıkan bir fındığı kısa bir zaman diliminde kurutarak ürünü teslim etme imkanımız oldu bu anlamda kendisine de bizlere yardımcı olduğu için teşekkür ederim dedi.

ATALARIMIZ İLKEL OLARAK FINDIK AYIKLAMASI YAPIYORLARDI; Çıtlaklı mahallesi sakini Fındık üreticisi atalarımız o günün şartlarına göre uzunca bir zaman ayırmak fındıklarını pazara indirmek için harmanlarda kurutup ardından çubuklar ile çırpma fındık tırmıklarıyla fındık tanelerini kabuklarında ayırmanın ardından toplu fındık kabuğu ayıklama imecesi düzenlerlerdi. Biz Atalarımız gibi ilkel değil de gelişen teknolojiye uygun tarım yapmaya çalışıyoruz.

FINDIKLAR KURUMASI İÇİN YAKIT PARASINI ÜRETİCİ ÖDÜYOR; Güneş ve doğal olarak kurutulamayan fındıklar üreticiden alınarak kurutma kazanına konuyor. Burada bulunan kurutma kazın motorinle çalışıyor. Bu kurutma işleminin yakıtı fındıklarını kurutan üretici ödüyor.

KURUTMA MAKİNASI SAATTE 5 LİTRE MOTORİN HARCIYOR; Fındıkların kurumasını sağlayan kurutma makinası fındıkları kurutmak için bir saatte 5 litre motorin harcadığını ve fındıkların toplam kaç saatte kuruduğunu gösteren makinadaki harcanan motorinin ücretini üretici ödüyor.

Fındıkları teslimini yaptığımız tüccarın elemanları tarafından alınan ürünlerimiz kurutma makinasının raylı bant gözüne fındık çuvalları görevliler tarafından boşaltılıyor yürüyen bant yardımıyla kurutma kazanına taşınıyor. Kuruyan fındıklar kazanın çuval takma gözünde çuvallara doldurularak teslim edileceği tüccarın yolunu tutuyor.

 

ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİNE GÖRE ÜRETİCİYE BÖYLE MAKİNA TEMİN EDİLMELİDİR DİYE DÜŞÜNÜYORUM; Beşikdüzü Çıtlaklı mahallesi fındık üreticisi Kadir Çıtlak her yıl fındık alan bazlı dosya yapımı için çiftçi kayıt parası ödüyoruz. Ben ve benim gibi fındık üreticilerimizin hasat zamanında mağdur olmaması için İlçe Tarım Müdürlüklerinde böyle bir çalışma olursa daha iyi olur diye düşünüyorum.

YETERKİ CAN KAYBI OLMASIN; Bölgede aşırı yağan yağmurlar Batı Bölgelerinde sel su taşkını ve canların gitmesine neden oldu. Bizler uyarlı tüccarının sayesinde ürünümüzü kısa bir zaman içerisinde kurutarak teslim ettik. Fındık Üreticisi Kadir Çıtlak fındık bahçemi sertifikalı bahçe budayıcısına bakım yaptırdım. İlaçlama ve gübreleme işlemlerini ise ben ve eşim ile beraber yapıyoruz.

İLAÇLAMA VE GÜBRELEME BEN YAPIYORUM ; Fındık Üreticisi Kadir Çıtlak kardeşleri ve kendisinin ortak olarak kullandıkları fındık bahçesinde FERRERO  ekipleri tarafından önerilen gübreleme ve ilaçlamaları kendi ilaçlama motorumla bir zat ben yapıyorum dedi. Her şey Allah’tan inşallah her şey düzelir dua etmekten başka bir şey gelmiyor elimizden diye konuşmalarını bitirdi.

 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.