DERNEKPAZARI'NIN ADI NERDEN GELİYOR

DERNEKPAZARI'NIN ADI NERDEN GELİYOR
Mustafa ÖZCAN
Mustafa ÖZCAN
20 Eylül 2021 Pazartesi 23:48

Trabzon'a bağlı Dernekpazarı Adının nerden geldiği sorusuna farklı cevaplar görünce bildiklerimi paylaşma gereği duydum.

KONDU NASIL DERNEKPAZARINA DÖNÜŞTÜ?

Dernekpazarı ilçesinin, eski adı “ Kondu” dur. Kondu (Dernekpazarı) adlı yerleşim birimi ile ilgili ilk kayıt 1486 yılına aittir. Ancak bu iskan biriminin belirtilen tarihten öncede mevcut olduğu buraya ait vergi gelirinin daha önce İbrahim Koyulhisari’ye timar olarak verilmesinden anlaşılmaktadır. Dernekpazarı 1925 yılında Kondu adıyla Of ilçesine bağlı bir bucaktır. 1947’de Çaykara ilçesinin kurulması ile birlikte Dernekpazarı (Kondu) bucağı Of’tan ayrılıp Çaykara ilçesine bağlı köy statüsüne dönüştürüldü. 27 Şubat 1949 yılında ikinci defa bucak yapıldı. 5 Haziran 1956 tarih ve 47387 sayılı kanunla teşkilatlandırılan 50 bucak arasında yer alarak teşkilatlı nahiye haline getirildi.

Ülkemizde yer adları değişimi farklı zamanlarda yapıldı Bu konuda çok geniş araştırmalar oluştu: Özet olarak söylersek: Türkiye genelinde 28 bin yerleşim yerinin adı değiştirilmiş olup bunların 12 binden fazlası köy adıdır.Trabzon genelinde toplam 390 köy adı değiştirilmiştir.

Trabzon la ilgili değişiklikler Dahiliye Nezareti’nde kaleme alınan bir emirname, 24 Teşrîn-i Sanî 1331 (7 Aralık 1915) tarihinde Trabzon Vilayeti Mektub-i Kalemî (Trabzon Valiliği Yazıişleri Müdürlüğü)’ne gönderiliyor. Trabzon Valiliği’nin 20 Haziran 1916’da kaleme aldığı 63 sayılı cevabî yazı da Vilayet Encümeni tarafından onaylanarak 3 Temmuz 1916 günü İçişleri Bakanlığı’na gönderiliyor.

Yerleşim birimlerinin isimlerinin “Türkçeleştirilmesi” ilk olarak 10 Aralık 1920 tarihinde“devlet politikası” şeklinde gündeme geliyor ve 1922 yılında ilk adım olarak birçok ilçe, köy, kasaba, dağ, köy isimleri Türkçeleştiriliyor

1960 yılında yapılan düzenlemelerde Kondu olan İlçemizin adı , cumartesi günleri bir dernek biçiminde .toplanılan yer anlamında Dernek olarak değiştirilmek istendi .Bununla ilgili Belediye Başkanımız Merhum İbrahim Cansız zamanında alınan Belediye Meclis Kararı Bakanlığa sunuldu.

İki dönem Belediye Başkanlığı yapan Ahmet Şenocak’ın açıklamalarına göre : “ İçişleri Bakanlığından gelen cevabı yazıda ,Danıştay, Dernek, adı konmasının gerekçesini istemiş. Dosya tamamlanıp Bakanlığa sunulmadığından Dernek (Kondu) Belediyesi adı devam etmiş. “

5/3/1960 tarihinde Kondu yerleşim yerinin adı Dernek olarak değiştirildi.

Cumartesi günü kurulan Pazar nedeniyle 1990 tarihine kadar Belediyenin adı Dernek(Kondu) Belediyesi olarak ,Bucağımızın adı da Dernekpazarı şeklinde gayri resmi olarak yerleşmiş olduğu ve 1990 da İlçe oluncaya kadar devam ettiğini görüyoruz.

Bahattin Selçuk ‘un :Belediye Hususi İdare ve Köylerimiz adlı eserinin 153 . sayfasında görüldüğü gibi

19 Mayıs 1990 tarih ve 20523 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 3644 Sayılı Kanunla ilçe yapılan Dernek adı da Dernekpazarı olarak. Değiştirildi.

Haber Kaynağüı;Dernekpazarı sevdalısı emekli Öğretmen  Fahri Düzenli

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.