Giresun'da 7. Mısır Unu Helva Şenliği Yapıldı

Giresun'da 7. Mısır Unu Helva Şenliği Yapıldı
Trabzon Haber
Trabzon Haber
16 Ekim 2022 Pazar 18:29

Giresun Eynesil ilçesine bağlı Ören Beldesinde "Ören Kültürünü Yaşatma ve Yardımlaşma Derneği"  tarafından 2013 yılında düzenlenmeye başlanan  “Mısır Unu Helva Şenliği” Dünyada olduğu gibi Yurdumuz genelinde 2 yıl boyunca alınan sıkı Covid-19 Koronovirüs nedeniyle yapılmayan 2 yıl aradan sonra 7. Mısır Unu Helva Şenliği  Bartın’da yaşanan maden kazasına istinaden şenliğin eğlence kısmı çıkartılarak bu bölüme Şehit olan 41 madenci için Kuran’ı Kerim okutularak dua yapıldı.


Dernek Başkanı Aydın Çalışkan tarafından şenlikle ilgili yapılan açıklamada" "Ören Kültürünü Yaşatma ve Yardımlaşma Derneği"  tarafından  2 yıl gecikmeli aranın ardından 7.cisi düzenleyerek sosyal aktivemize kaldığımız yerden devam etmek istedik ancak Yurdumuzu ve bizleri derinden üzen 41 emekçi kardeşimizin Grizu patlaması sonucu Şehit olan kardeşlerimiz anısına 7. Mısır Unu Helva Şenliği programının eğlence kısmını iptal ederek bunun yerine Din görevlisi arkadaşlarımız ile Şehitlerimiz Kuran’ı Kerim okutarak dualar yaptık dedi.


 "Ören Kültürünü Yaşatma ve Yardımlaşma Dernek Başkanı Çalışkan Beldemizde yetişen mısır ya da halk adıyla darı fırın  darısından un helvası şenliği  Ören Belediyesi Sosyal Tesislerinde yapıldı .

Gecede 2 tavada toplam 60 kg un helvası yapıldı. Helvanın bir kısmı gecede tüketildi kalan kısmı un helvası yapımına destek olanlara dağıtıldı. "Ören Kültürünü Yaşatma ve Yardımlaşma Derneği tarafından 7. Mısır Unu Helva Şenliğine Eynesil İlçe Kaymakamı Abdul Selam Bıçak ve Ören Belde Başkanı Mustafa Eren’in yanı sıra daire amirleri yoğun Belde sakinleri katıldılar.


Yaşlı Aile Büyükleri Görevliler Tarafından Evlerinden Alındılar. n7. Mısır Unu Helva Şenliği için Ören Belde avlusunda bakır tavalar içerisindeki mısır ununu görevliler ve bayanlar tarafından kavrulmasına tanıklık yapan bu mabada genç kızlık dönemlerinde varlıklı olan aileler tarafından Ramazan ayında kavrulan helvaların hane sahiplerine dağıtıldığı günleri hatırlattılar bizlere.  Burada kavrulan helvaları görmemizi sağlayan dernek yönetici evlatlarımıza da teşekkür ederiz dediler.

Hamarat Bayanlar Hünerlerini Sergilediler. 7. Ören Mısır Unu Helva Şenliği için yapılan helva kazanlarındaki unları kavuran bayanlar büyüklerimizden böyle gördük bizden sonraki nesille onlardan öğrendiklerimizi taşıyacağız diyerek kazanlarda kavrulan unu şerbetlerin unu karıştırılmasından sonra katılımcılara ikramlar da bulundular.

Fotoğraflar:Kaptan Yusuf Keleş

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.