Kemençe Öksüz Kaldı Güle Güle Katip Şadi

Kültür ve Turizm Bakanlığınca verilen, somut olmayan kültürel miras taşıyıcısı sanatçı unvanı sahibi Katip Şadi, bir süredir tedavi gördüğü özel hastanede sabah saatlerinde vefat etti.

Kemençe Öksüz Kaldı Güle Güle Katip Şadi
Trabzon Haber
Trabzon Haber
12 Eylül 2020 Cumartesi 14:21

Katip Şadi için yarın saat 15.00'te Görele ilçesinde Cumhuriyet Meydanı'nda tören düzenlenecek. Şadi'nin cenazesi, daha sonra ilçeye bağlı Çeşmebaşı Mahallesi'ndeki mezarlıkta defnedilecek.

Katip Şadi için 13.09.2020 saat 15.00'te Görele ilçesinde Cumhuriyet Meydanı'nda tören düzenlenecek. Katip Şadi'nin cenazesi, daha sonra ilçeye bağlı Çeşmebaşı Mahallesi'ndeki mezarlıkta defnedilecek.

KATİP ŞADİ KİMDİR?

1938 yılında Görele’nin Derekuşçulu köyünde doğdu. Kemençeye 10 yaşında başladı. Ustası Durkaya’dır. İlk plağını 1962 yılında çıkaran Katip Şadi, 1960 ve 70’li yıllarda çok sayıda plağa imzasını atmıştır. Kaynak kişisi olduğu çok sayıda türküden bir kısmı da TRT repertuarına (Mektup yazdım acele, rep.no:3216) girmiştir. Birçok türküsünü de bazı sanat hırsızları sözlerini değiştirerek kendilerine mal etme saygısızlığını göstermiştir. Örneğin bunlardan en popüleri “Ayşem” türküsünün sözleri, 1999 yılında meydana gelen Gölcük Depremi’ndeki acıları dile getiren sözler uyduran İsmail Türüt tarafından tamamen değiştirilmiştir.


TRT Müzik kanalında, tüm Türkiye’den sadece 10 yöresel sanatçının yaşam öyküsünün ele alındığı “Yöresel Müziğin Ustaları” adlı bir saatlik (2 Mart 2010) ve yapımcılığını THM Sanatçısı hemşehrimiz Yücel Öner’in yaptığı “Derleyen” adlı 30 dakikalık programlarında (14 Eylül 2019) üstat katip Şadi, yaşam öyküsüyle ekranlara getirilmiş, türkülerinden örnekler sunmuştur.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.