Pisa Kulesi Tarihi

Pisa Kulesi Tarihi
Trabzon Haber Tanıtım
Trabzon Haber Tanıtım
13 Nisan 2022 Çarşamba 10:49

Sözde Eğik Pisa Kulesi, dünyanın en ünlü binalarından biridir, ancak belki de orijinal mimarlarının isteyebileceği nedenlerden dolayı değil.

1173 yılında, orta İtalya'nın Toskana bölgesindeki Arno ve Serchio nehirleri arasında bulunan Pisa'daki katedral kompleksi için beyaz mermer bir çan kulesinin inşaatına başlandı. Yaklaşık beş yıl sonra inşaatçılar planlanan sekiz katın üçüncüsünü bitirdiğinde, kulenin temeli, yoğun bir kil, kum ve deniz kabuğu karışımı olan altındaki zemine düzensiz bir şekilde oturmaya başlamıştı. Sonuç olarak, yapı gözle görülür şekilde güneye doğru eğilmeye başladı. Bundan kısa bir süre sonra, bir başka İtalyan şehir devleti olan Pisa ile Cenova arasında savaş patlak verdi ve bu savaş inşaatı neredeyse bir asır boyunca durdurdu. Bu gecikme, inşaat temelinin zemine daha da yerleşmesine izin verdi, muhtemelen çan kulesinin erken çökmesini önledi.

İnşaat yeniden başladığında, baş mühendis Giovanni di Simone, kısa kenara fazladan duvar ekleyerek zayıflığı telafi etmeye çalıştı, ancak ek ağırlık yapının daha da eğilmesine neden oldu. Kule resmi olarak 1370 civarında tamamlandı, ancak yalınlığı sonraki altı yüzyılda arttı ve anıtın ilginç çekiciliğinin ayrılmaz bir parçası haline geldi. Onu güçlendirmeye yönelik çeşitli girişimlere rağmen, Pisa'nın kulesi yılda yaklaşık 0,05 inçlik bir hızla alçalmaya devam etti ve onu giderek artan bir çökme tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı. 1990'a gelindiğinde, dikeyden 5,5 derece (veya yaklaşık 15 fit) eğikti. O yıl, anıt ziyaretçilere kapatıldı ve mühendisler anıtı stabilize etmek için kapsamlı onarımlar başlatırken çanlar kaldırıldı.

Alttan toprak çekerek ve kulenin kuzey ucuna karşı ağırlık ekleyerek, eğimi 13,5 fit veya dikeyden 4,0 dereceye düşürmeyi başardılar. Doğrultma, kule 2001'de yeniden açıldıktan sonra devam etti ve 2008'de sensörler, toplam 19 inçlik bir iyileşmeden sonra çökme hareketinin durduğunu gösterdi. Mühendisler artık Eğik Pisa Kulesi'nin bir deprem veya diğer öngörülemeyen felaketler dışında yaklaşık 200 yıl boyunca sabit kalacağına inanıyor.

Linki tıklayarak kedi cinsleri hakkında da bilgi alabilirsiniz.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.