VAN TRABZON KARDEŞLİĞİNDEN KORKMAYIN!

VAN TRABZON KARDEŞLİĞİNDEN KORKMAYIN!
Trabzon Haber
Trabzon Haber
24 Aralık 2021 Cuma 19:45

Dinlenmek, görmek, tanımak, eğlenmek üzere bir yere seyahat etmek; bir ülkeye ya da bir bölgeye turist çekmek üzere yapılan ekonomik, kültürel, teknik vb. çalışmalara turizm denilir.

Van Urartu, Selçuklu, Osmanlı başta olmak üzere birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ildir. Van Gölü, Van kedisi kaleleri, Bendi Mahi Şelalesi, eski Van şehri, Akdamar Adası ve diğer adaları, kayak, kano, yamaç paraşütü, dağ tırmanışı, bisiklet vd. spor imkânları; oturma gecesi kültürü, gastronomi zenginliği, kahvaltısı gibi değerlere sahiptir. Bunların yanı sıra, stratejik konumu kara, hava, deniz ve demiryolu ulaşımı ve konforlu konaklama imkânlarıyla her dönem turist çeken merkezlerinden biridir Van.

Van için tarım ve hayvancılıktan sonra en fazla ekonomik gelir sağlayan sektör turizmdir. Taksicisinden berberine, otellerinden lokantasına her kesim turizmden payına düşen geliri almaktadır. Turizm Van'ın olmazsa olmazdır.

Eski parlak günlerini arayan Van, sağlanan huzur ve güvenlik birlikte 2017 yılında 500 bin yabancı ( genelde İranlı ) ve yerli turisti ağırladı. Daha fazla turistin gelmesi için resmi ve özel kurum ve kuruluşlar her yıl çeşitli fuarlara katılmakta, tanıtım çalışmaları yapmaktalar. Bu kapsamda Urmiye, Tebriz, Erbil kentleriyle Van arasında tarifeli uçak seferlerinin başlatılması; İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya uçak seferlerin artırılması; diğer metropol şehirlere uçak seferlerinin düzenlenmesi isteniliyor.

Turizm’imin gelişmesi için bu çabalar devam ederken Türk Hava Yollarının markası Anadolu Jet, 4 Ocak 2022’den itibaren Van ile Trabzon arasında karşılıklı uçak seferi başlatılacağını açıkladı Ne güzel bir gelişme değil mi?

Hayır öyle olmuyor.

Çünkü iki şehir arasında turizme, ekonomik ve sosyal yakınlaşmaya katkı sağlayacak uçak seferleri ne üzücüdür ki Van'da bir kısım çevreyi rahatsız ediyor. Anlamak mümkün değil tabi.

Turizm anlayışıyla bağdaşmayan, hiç bir mantığa, hesaba kitaba uymayan " Trabzon Van uçak seferleri ile İranlı turistler Van'dan götürülecek" iddiasıyla uçuşa karşı çıkmak neyin nesidir. Karşı çıkmakla kalınmıyor kampanya yürütülüyor.

Sosyal medyada saçma paylaşımları, algı yaratılmasının ciddiye alınacak bir yanı yok. Ancak karşı çıkanlar, "istemsek" diyenler arasında meslek odalarının turizme yön verecek kişi ve kuruluşların bulunması hayret ve üzüntü vericidir. Kimse kusura bakmasın. Turizm popülist, korkak, vizyonsuz anlayışla bir arpa boyu asla gelişmez.

Türk Hava Yolları Anadolu Jet üzerinden Trabzon, İzmir başta olmak üzere Antalya, Adana, Bursa ve Kocaeli’ne seferler başlatıyor. 2022 yılı için yeni bir adım daha atarak bu illere Diyarbakır ve Van şehirlerini de ilave ediyor. Aynı şekilde Trabzon-Adana seferlerine Pegasus Trabzon-Gaziantep hattını da ekliyor. Hiçbir şehir uçuştan rahatsız olmuyor Van hariç. Çok biliyorlar ya.

Ya hu Van'a gelen İranlı turist istediği yere gider, sana ne. O zaman Van'dan İstanbul'a gidenleri de engelleyin. Hatta uçuşların iptal edilmesi için Ankara'ya gidin. Yetmezse İranlılara Van dan  başka bir şehre özellikle Trabzon' a giderseniz siz küseriz deyin.

Niçin korkuyorsun? Yasaklara sığınarak, seyahat özgürlüğünü engelleyerek turizm, ticaret olur mu? Sizin yaptığınıza benzer bir örnek il daha var mı?

Çok ayıp çok yazık.

Kendinizi ele güne kötü reklam ettiniz. Milleti üstünüze güldürdünüz..

Trabzon Van arasındaki tarihten gelen ekonomik sosyal ilişkileri, dostlukları da hiç bilmiyorsunuz.

Van'ın bir asır önce İstanbul'la bağlantısının Trabzon üzerinden sağlandığını, Van'dan çeşitli ürünlerin Trabzon'a gönderildiğini, balıkçılığın Van'a gelen Trabzonlu balıkçılar ile birlikte geliştiğini, Trabzonlu bazı köklü ailelerin Van'dan gittiğini, Trabzon'dan Van'a yerleşen yüzlerce aile olduğunu ve akrabalık bağlarının bulunduğunu bilseydiniz bu trajikomik Trabzon halkını üzen hataya belki düşmezdiniz..

Trabzon'dan Van'a, Van'dan Trabzon' a gezmeye görmeye gidenler araçlarla gitsin ama uçakla gitmesin. Öylemi? Küçük düşünmeyin, korkmayın. Metropol şehirlerle Van arasında karşılıklı uçak seferi başlasa kötümü olur.

Sizlere naçizane tavsiyem;

Konuları geniş açıdan değerlendirin. İş olsun diye anlamsız açıklamalar yapmayın. Bir şeyi isterken diğerini engellemeye çalışmayın. Her şeyin kendine özgü değeri yeri ihtiyacı var.

Gösterdiğiniz anlayış komiktir, yereldir, çağ dışıdır. Bir yerlere hoş görünmeyi bırakın. Van'ın Türkiye ve dünyaya açılmasına turizme sürdürülebilir kalıcı katkılar sağlayın.

Trabzon Van arasında yakınlık, kardeşlik her anlamda yararlıdır. Trabzon'a selam olsun.

İkram Kali Yazdı…

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.