SİVRİ TEPE ŞEHİTLER ANITI AÇILDI

SİVRİ TEPE ŞEHİTLER ANITI AÇILDI
Trabzon Haber
Trabzon Haber
25 Temmuz 2022 Pazartesi 07:53

25 Temmuz 2022 - Pazartesi 00:03 Bu haber 130 kez okundu

Tonyalı şehitler anısına ilçeye bağlı Sivri Tepesi’nde, Üsküdar Belediyesi’nin katkılarıyla yaptırılan ‘Tonyalı Şehitler Anıtı’nın açılışı düzenlenen görkemli bir törenle gerçekleştirildi.

Açılış programına AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Trabzon Üniversitesi Rektörü Emin Aşıkkutlu, Tonya Kaymakamı Muhammet İkis, AK Parti Trabzon İl Başkanı Sezgin Mumcu, AK Parti Tonya İlçe Başkanı Cafer Köroğlu, Vakfıkebir Kaymakamı Hacı Arslan Uzan, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Tonya Belediye Başkanı Osman Beşel, Vakfıkebir Belediye Başkanı Muhammet Balta, kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı.

Kur’an tilaveti ile başlayan törenden açılış konuşmasını Tonya Belediye Başkanı Osman Beşel yaptı. Beşel konuşmasında, “Anadolu’nun her karış toprağı şehit kanıyla sulanmıştır. Her ilimizde her ilçemizde şehitlerimiz şehit ailelerimiz vardır. Hepsini saygıyla minnetle anıyoruz, ruhları şad mekanları cennet olsun. Biz de tarihteki tüm şehitlerimize vefa borcumuzu ödemek ,onları unutmadığımızı göstermek için bu anıtı inşa ettik. Anıtı inşa etme fikri  yıllar önce sayın vekilimizin de katıldığı burada düzenlediğimiz bir anma programında oluştu . Aslında bu anıtın temelleri o zaman atıldı . Fikri olgunlaştırma aşamasında  yöremizin evladı Üsküdar Belediye Başkanımız Sayın Hilmi Türkmen’le de istişarelerde bulunduk. Kendisi fikrimizi çok beğendiğini ve her türlü desteği sağlayabileceğini söyledi. Başkanımıza huzurunuzda teşekkür ediyorum . Anıtı Sivri Tepesinde yapmaya karar verdik  çünkü Sivri bu yörenin rakımı en yüksek olan yeridir . Şehitlerimizi simgeleyen anıt en yüksekte olmalı , görkemli olmalı fikri bizde hakim oldu.  Burası hem yörenin en yüksek yeri hem de araçla ulaşımın olmadığı bir tepe olması sebebiyle  meşakkatli bir çalışma sonucunda  anıt inşa edildi. Tamamen insan gücüyle çalışmalar yapıldı. Kullandığımız tek makine burda gördüğünüz teleferiktir. Bunlar  yakındığımız şikayet ettiğimiz anlamına gelmesin, vatan için canını veren şehitlerimiz için ne yapsak azdır. Anıtın  yapımı esnasında doğaya mümkün mertebe zarar verilmemeye çalışılmış doğa şartlarına uygun bir çalışma yürütülmüştür .  Anıtta tarih boyunca tespit edilen kayıtlara geçen şehitlerimizin isimleri yer almaktadır. Tarihi kayıtlara geçmeyen  şehitlerimizi anma adına da anıtın ön yüzüne tüm Tonyalı Şehitlere ithafen yapılmıştır ibaresi eklenmiştir. Bu şahane manzarada doğayla iç içe ve bayrağımızla  uyumlu bir şekilde ortaya konan bu eser Tonya’mıza, Trabzon’umuza ve ülkemize hayırlı olsun. Katkısı olan herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’den konuşmasında, “Bu eserler bütün Türk Milleti’nin eseridir, zenginliklerimizdir. Manevi değerlerimizdir. Açılışa katılan bütün hemşerilerimize teşekkür ediyorum. Allah nasip eder birileri bu anıtı yıkmazda kıyamete kadar bu eser burada yer alacaktır. Biz geçen sene de bu zamanlarda buraya geldik, böyle bir eserin buraya ne kadar yakışacağını konuştuk. Allah nasip etti bugün de açılışını gerçekleştiriyoruz. Hayırlı olsun.” şeklinde konuştu.

Şehitlerimiz, gazilerimiz bizim her zaman baş tacımızdır diyen AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora konuşmasına şöyle devam etti: “Türk Milleti necip bir millettir, bu millet cesur bir millettir, bu millet kahraman bir millettir. Türk Milleti tarih boyunca sürekli mücadele içerisinde olmuş, milli iradeye, istiklaline ve istiklaline kimsenin tahakküm edemeyeceğini her dönemde ortaya koymuştur. Anadolu'yu vatan kıldığımız Malazgirt zaferi, Peygamber Efendimizin müjdesine mazhar olduğumuz İstanbul'un fethi, dünyanın en güçlü ordularını dize getirdiğimiz Çanakkale zaferi, tüm yokluk, yoksulluk ve imkânsızlıklara rağmen zaferle taçlandırdığımız İstiklal Harbi ve bir süre önce 6. Yılını idrak ettiğimiz 15 Temmuz destanı tarihimizdeki dönüm noktalarıdır. Vatanımızın her karış toprağı şehit kanıyla sulanmıştır. Şehitlerimizin hakları asla ödenmez. Biz de tarihteki tüm şehitlerimize vefa borcumuzu ödemek, onları unutmadığımızı göstermek için bu anıtı inşa ettik. Burası hem yörenin en yüksek yeri hem de araçla ulaşımın olmadığı bir tepe olması sebebiyle  meşakkatli bir çalışma sonucunda  anıt inşa edildi. vatanımız için canını veren şehitlerimiz için ne yapsak azdır. Onların bizlere bırakmış olduğu bu vatan topraklarına en güzel şekilde sahip çıkmak bizim en önemli ve en birinci vazifemizdir. Bu eser Tonya’mıza, Trabzon’umuza ve ülkemize hayırlı olsun. Katkısı olan Üsküdar Belediye Başkanımız Hilmi Türkmen ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Törende son konuşmayı Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu yaptı. Ustaoğlu, “Bugün bir nebze de olsa ruhlarını şad etmek, hatıralarını gelecek kuşaklara aktarmak adına Tonya ilçemizde şehadete yürüyen birçok şehidimizin hatırasını yad etme adına güzel bir anıtın açılışını yapıyoruz. Bugün buralarda huzur içeresinde uyuyorsak, gece gündüz demeden ekmeğimiz, aşımız için işimize gidebiliyorsak Anadolu topraklarında şahadete yürüyen şehitlerimiz sayesindedir. Bu toprakların her bir karışında şehitlerimizin kanı var. Ezanlarımızın susmaması, bayrağımızın göklerden inmemesi adına ne yapsak azdır. Bu anıtın hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." açıklamalarında bulundu.

Yapılan konuşmaların ardından şehitler anıtının açılışı gerçekleştirildi. Akaninde anıtın yapımına emeği geçenlere plaket verildi.

Haber Kaynağı;Tonyanın Sözü

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.